33 foretak og organisasjoner har erklært seg som apartheidfrie soner

Før sommeren lanserte Palestinakomiteen et elektronisk norgeskart over foretak og organisasjoner som har erklært seg som apartheidfri sone. I dag finnes det 33 apartheidfrie soner fordelt på Bergen, Fredrikstad, Øyer, Trondheim, Hamar, Oslo, Bærum, Tromsø, Alta og Kirkenes.

En apartheidfri sone er et sted som er fritt for israelske varer og tjenester helt til Israel retter seg etter folkeretten og slutter å okkupere, undertrykke og diskriminere palestinerne.

Sonen kan være alt fra en butikk, en kafé, en restaurant, en institusjon, en organisasjon, bydel eller et sted. Det er også mulig å støtte kampanjen som enkeltperson.

Gode erfaringer med kampanjen i Bergen

Palestinakomiteen Bergen er et av lokallagene som har gått i bresjen for å spre kampanjen. Leder i Palestinakomiteen Bergen, Morten Heszlein-Lossius, forteller om hvordan de lyktes med å lande Bergens første apartheidfrie sone:

Morten Heszlein-Lossius, leder av Palestinakomiteen Bergen.

– Vi begynte med å kontakte Lysverket, en populær «up-scale»-restaurant i Bergen, og spurte om de kunne tenke seg å bli Bergens første apartheidfrie sone. De har siden forrige bombing av Gaza (i 2014, journ. anm.) erklært at de boikotter Israel, og gitt denne beskjeden videre til sine leverandører. Vi kontaktet media etter at det ble klart at Lysverket var med, og det ble laget en nyhetssak om at de ble Norges første apartheidfrie sone.

Kort tid etter at nyhetssaken stod på trykk, ble Palestinakomiteen i Bergen kontaktet av flere bedrifter som ønsket å bli en del av kampanjen.

– Det kom også noen reaksjoner, blant annet ble det startet en Facebook-kampanje mot restauranten, der personer som støtter Israel gikk inn på deres Facebook-side og gav dem dårlige anmeldelser. Men heldigvis er det mange solidariske mennesker der ute, så en uorganisert motkampanje vokste frem av seg selv, der folk gikk inn og ga god skår til restauranten og roste dem fordi de tok sitt samfunnsansvar, forteller Morten. 

En hyggelig bi-effekt var at Lysverket fikk sin distributør, Måkestad, til å ta en beslutning om å forsøke å redusere antall israelske vare til det absolutte minimum:

Restauranten Lysverket ble Bergens første apartheidfrie sone i fjor høst. Faksimile: Bergensavisen

– Måkestad undersøker alltid om de kan erstatte israelske varer med varer fra et annet land, slik at de kan få solgt alle sine varer til Lysverket. Og dette er jo bare én restaurant! Når vi får flere apartheidfrie soner vil dette få ringvirkninger som kan være med å påvirke situasjonen i riktig retning, sier Morten entusiastisk.

– Har du noen tips til andre Palestina-aktivister eller lokallag som ønsker å jobbe med Apartheidfrie soner-kampanjen?

– Den enkleste du kan gjøre er å støtte kampanjen som enkeltperson. Be styret i lokallaget ditt om å skaffe deg et klistremerke, og klistre det på inngangsdøren din. Ta bilde og del på Facebook, Instagram og Twitter. Bruk gjerne hashtaggen #ApartheidfrieSoner. Det er kjempeviktig at kampanjen spres på nettet, sosiale medier og overalt, slik at palestinerne ser at det er en bred og aktiv solidaritetsbevegelse i Norge som støtter deres kamp for frihetsier Morten, og legger til:

– Men det viktigste du kan gjøre er å få bedrifter og organisasjoner i ditt nærmiljø, der du er medlem eller der du jobber, til å erklære seg som apartheidfrie soner. I tillegg kan du velge bedrifter og organisasjoner som har erklært seg som apartheidfrie soner når du skal handle, og gi dem tilbakemelding om at det er derfor du handler der. Dette styrker deres valg, og gjør at de står stødigere i sin avgjørelse, og når de møter motgang.

Interessert i å bli en del av Apartheidfrie soner-kampanjen? Send en e-post til post@palestinakomiteen.no

Se også www.boikottisrael.no og klikk HER for å følge Apartheidfrie Soner på Facebook!

Emblemet til Apartheidfrie soner-kampanjen.

Publisert: 7. september 2017