-Norge må legge press på Israel for å sette Sarsak fri

Gerd von der Lippe

Dette sa Gerd von der Lippe i markeringen utenfor Utenriksdepartementet 11. juni. –Vi kan ikke sitte stille å se på at en 25 år gammel gutt sitter i israelsk fengsel i administrativ forvaring, uten tiltale eller dom. Han deler denne skjebnen med over 300 palestinske fanger og har satt i gang en sultestreik i protest og med livet som innsats. Han har nå sultestreiket i over 80 døgn og situasjonen er svært kritisk. Vi henstiller til vår utenriksminister om å legge press på Israel slik at Sarsak og de andre palestinske fangene i administrativ forvaring settes fri, sa Lippe.

Det var Akulbi, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Palestinakomiteen i Norge og Sosialistisk Ungdom som hadde gått sammen for å markere støtte til fotballspilleren Mahmoud Sarsak og for å få flyttet U21 i 2013 til et annet land. I sin appell sa Gerd von der Lippe videre: – Mens palestinernes største fotballtalent, Sarsak, sitter i fengsel, vet vi også at U-21 Mesterskapet til UEFA (The Union of European Football Associations) skal arrangeres i Israel i 2013. Det betyr at når Mesterskapet går av stabelen i Israel, vil det være umulig for tusenvis av palestinske ungdommer å se fotballkampene fordi de er stengt inne bak militære check-points og den ulovlig oppførte Muren. Dette kan vi ikke akseptere, og vi ber vår utenriksminister om å støtte vår oppfordring til UEFA om å flytte U-21 til et annet land, avslutttet Lippe.

Gerd vd Lippe og Lars Berge

Lars Nordrum, seniorrådgiver i Midtøstenseksjonen, hadde møtt fram på vegne av UD og fikk overrakt underskriftslister for Sarsak og oppropslister for U-21. Han kunne også fortelle at UD samme dag hadde bedt den norske ambassaden i Tel Aviv å formidle saken om administrativ forvaring til israelske myndigheter.

Se artikkel i Fagbladet , støtteerklæringen til International Federation of Professional Footballers (FIFPro), samt en oppfordring fra FIFA v/president Blatter.

Se underskriftsaksjonen for Sarsak
Se oppropsaksjonen for å flytte U-21 til et annet land

Publisert: 12. juni 2012