Palestinsk kulturfest på Munken i Larvik

Sist lørdag inviterte Palestinakomiteen i Larvik palestinere, etniske nordmenn og alle andre til kulturfest på Munken. Veslemøy Fjerdingstad åpnet ved å begynne å synge et stev nesten før folk fikk tatt av seg. Én stemme, et gammelstev om sol og håp. Det ble helt stille. 120 i alle aldre.

– Dette er første gang vi i Palestinakomiteen inviterer til fest. Vanligvis arrangerer vi åpne møter, om et politiske tema. Nå ville vi bringe folk sammen, både norsk og palestinsk kultur, for å vise fram hva de to hjemlandene har å by på av kultur. Ikke minst mat, sier Grete Thunold som er leder av lokallaget i  Palestinakomiteen.

Dikt på norsk og arabisk

Samer Shaban er sangeren over alle i Palestina-miljøet i Larvik. Tjuetoåringen fra Jenin har sunget på torget, på åpne møter og nå på kulturfesten. Ofte gamle sanger, sanger med lengsel og håp for et fritt Palestina. Det synes med når samer synger.

Leikarringen Haugtussa danset og fortalte om de ulike danseartene, og historien bak. Visste du at grunnen til at det er få opprinnelige folkesanger fra Vestfold, er knyttet til havet? Handelen på havene førte til en mer internasjonalisert kultur. Det nærmeste man kommer, er lokale varianter av irsk reel.

Saken fortsetter under bildet!

Foto: Erik Ness

Dikt på arabisk og norsk ble lest, samme diktet, slik at alle kan forstå. Palestinakomiteen har en tradisjon for at det meste skal foregå på begge språk. Alle skal få med seg nyansene.

De etnisk norske så nok fram til maten som høydepunktet. Koldtbord i lange baner, fra arabisk macaroni (ungenes favoritt) og søte kaker til finnbiff og rømmegrøt. Det var mye mat – men ikke et kyllinglår igjen.

Palestinerne derimot så nok mest fram til avslutninga, palestinsk ringdans. Avslutninga tok en time, og stemninga sto i taket.

Apropos tak. Det er høyt under taket i foajeen i Teaterhuset Munken. Mye luft og god plass med gamle møbler og klappstoler. Det gjør at akustikken er utmerket, og den lille scenen fungerer samlende.

– Erik Ness, Palestinakomiteen i Larvik

Publisert: 1. februar 2017