Solidaritetsarbeid i Palestina

Palestinakomiteen har hatt solidaritetsarbeidere på ulike steder på Vestbredden, Palestina siden 2007. Solidaritetsarbeidet er tosidig på den måten at det skal være til nytte i Palestina samtidig som solidaritetsarbeideren skal drive solidaritetsarbeid når han eller hun kommer hjem til Norge.

Du får ikke lønn for å være solidaritetsarbeider på Vestbredden, men Palestinakomiteen gir reisestøtte og et to dagers opphold i Jerusalem med guidet tur. Du bor gratis under enkle forhold. Mat får du også på stedet.

Du må være 23 år for å være solidaritetsarbeider i Palestina og medlem av Palestinakomiteen.

Solidaritetsarbeid i Jayyous

Jayyous er en landsby nord på Vestbredden (litt øst for Qalqylia) og ligger like inntil den ulovlige muren. Landsbyen er aktiv i LDC (Land Defense Coalition).

Det er mest aktuelt med opphold i mars-april og i oktober-november når det er henholdsvis olivenplanting/varierte landbruksoppgaver og olivenhøsting. Oppholdets lengde er på seks uker. Palestinakomiteen sender team med inntil fire personer.

Landsbyen har overnattingsplasser. Det er kjøkken, do og dusj. Det finnes også et gjestehus i landsbyen. Det er interesse for at solidaritetsarbeiderne skal kunne bo hjemme hos familiene. Dette gjelder for det meste kvinner, da det kan være problematisk at menn bor i familier med unge kvinner.

synne-i-appelsintraerne

Solidaritetsarbeider i Jayyous.

Organisering av arbeid:
Vår: Fortrinnsvis oliventreplanting, men bøndene er avhengig av å plante når myndighetene leverer planter. Men det er nok av arbeidsoppgaver i jordbruket. Plukking av appelsiner, sitroner og tomater. Beskjæring av planter, rydde olivenlundene for beskjærte greiner, legge vanningsanlegg, bygge gjerder osv.
Høst: Her er det olivenhøsten som er det viktigste. Pågår i hele oktober.
Her er hele familien med og det hender man sover over i små hytter

Dette er viktig å få med seg:
Det er ønskelig og viktig at solidaritetsarbeiderne reiser rundt i Palestina. Det legges derfo inn to fridager i uken til slike besøk, for eksempel Tulkarem med grensepassering og for å kunne møte aktivister i andre områder.

Det diskuteres mye politikk i Jayyous og man kan få mye informasjon om okkupasjonen, dens virkning og politiske effekt. Dette vil gi stor politisk uttelling for solidaritetsarbeidet når en kommer hjem.

For mer informasjon og søknadsskjema, ta kontakt med prosjektkoordinator Arne Birger Heli på heper@online.no

NB! Frist for å søke om å få reise i april/mars 2017 er 1. januar. 

Her kan du lese blogger til solidaritetsarbeidere fra opphold både i Palestina og Libanon.

Se

Foto: Synne Dahl