70 år med etnisk rensing

15. mai er det 70 år siden «al-Nakba» – katastrofen. Al-Nakba er betegnelsen på fordrivingen av nesten 800 000 palestinere fra hjemmene sine og tømmingen av 531 palestinske landsbyer i forbindelse med opprettelsen av staten Israel i 1948. 

Al-Nakba er betegnelsen på fordrivingen av nesten 800 000 palestinere fra hjemmene sine og tømmingen av 531 palestinske landsbyer i forbindelse med opprettelsen av staten Israel i 1948. I Oslo blir det en større demonstrasjon klokken 1700 med appeller foran Stortinget (Eidsvoll plass), som avsluttes med protestmarsj opp til den israelske ambassaden.

– Vi håper at mange dukker opp på denne viktige solidaritetsmarkeringen, sier leder av Palestinakomiteen i Oslo, Jonas Iversen.

Markeringen er også en protest mot USAs flytting av ambassaden til Jerusalem.

Klokken 1600, før demonstrasjonen, blir det en stillferdig markering på Eidsvoll plass i form av en flaggborg bestående av 70 personer. Det blir også flaggborg tidligere på dagen (kl 1200) utenfor Kampen kirke, i regi av Kampen menighet.

 

EN VEDVARENDE KATASTROFE

Staten Israel ble opprettet i 1948 gjennom kolonialisering, etnisk rensing og systematisk ødeleggelse av det palestinske samfunnet.

For palestinerne tok al-nakba – katastrofen – aldri slutt. Israel okkuperer og kolonialiserer palestinsk land også i dag, og fordrivelsen av det palestinske folk pågår fortsatt. Dette skjer blant annet gjennom systematisk ødeleggelse av palestinske hus og utvidelse av de folkerettsstridige israelske bosettingene på okkupert land.
– Det norske Oljefondet har investert milliarder av euro i selskaper med virksomhet i de ulovlige bosetningene. Norge har dermed et medansvar for at katastrofen ikke tar slutt, sier Jonas Iversen.
  • Vis solidaritet med det palestinske folket 15.mai! Klikk HER for en oversikt over Palestinakomiteens lokallag. Ta kontakt med lokallagsleder for informasjon om hva som skjer der DU bor!
  • Har du et palestinsk flagg? Heng det opp (fra balkongen eller vinduet, eller fra flaggstangen hvis du har det) på Nakba-dagen 15. mai for å vise solidaritet med Palestina!
 
Publisert: 14. mai 2018