70 år siden al-Nakba: Tusenvis av folk møtte opp for å vise sin støtte til Palestina

Over hele landet i går deltok folk i solidaritetsmarkeringer i anledning 70-årsdagen for al-Nakba. Al-Nakba er betegnelsen på fordrivingen av nesten 800 000 palestinere fra hjemmene sine og tømmingen av 531 palestinske landsbyer i forbindelse med opprettelsen av staten Israel i 1948. 

I Oslo møtte nærmere 2000 mennesker opp til markering med flaggborg foran Stortinget. Eidsvoll Plass var stappfull av mennesker som hadde møtt opp med palestinske flagg, bannere og håndplakater hvor det blant annet stod «Oljefondet ut av Israel» og «Boikott Israel».

Etter appeller fra blant andre Mani Husseini  (AUF) og Benedikte Pryneid Hansen (Rødt), marsjerte den store folkemengden opp til den israelske ambassaden i Parkveien for å fortsette markeringen der med flere appeller.

En av appellantene var Tora Systad Tyssen, som er leder i Fellesutvalget for Palestina.

– I går feiret Israel 70-årsdag med å drepe 61 mennesker og skade over 2000 i Gaza, roper leder for fellesutvalget i Palestina. Dette er ikke terrorister. Det er medmennesker som sitter innesperret på Gaza, sa Systad Tyssen til forsamlingen.

Leder av Palestinakomiteen i Bergen, Morten Heszlein-Lossius, kan melde om godt oppmøte også i Bergen:

– Det var en fin markering, med gode appeller og mange solidariske bergensere, som valgte å bruke denne nydelige sommerdagen på å markere sin støtte til palestinernes rett til å vende tilbake. Cirka 300 folk møtte opp, sier Heszlein-Lossius.

Også i andre byer, som Tromsø og Trondheim, møtte folk manns- og kvinnesterke opp for å vise sin støtte til et hardt prøvet palestinsk folk. 

SE BILDEGALLERI: AL-NAKBA-MARKERING I OSLO 15.MAI 2018. ALLE FOTO: SYNNE DAHL

 

 

Publisert: 16. mai 2018