Artistsitater

Eurovision 2019 i Israel

SIGNÉR ARTISTOPPROPET HER

Sitater fra flere artister på det internasjonale oppropet  mot at Israel skal arrangere Eurovision Song Contest i 2019 (engelsk).

SITATER NORSKE ARTISTER

Marthe Valle – sanger og låtskriver

-Jeg tror på musikkens og kulturens kraft til å bygge broer og skape samhold, men dette vil ikke være tilfelle om Israel skal arrangere Eurovision. Alt er politikk, alt. «Fredsprosesser» har ikke ført fram, palestinerne tvangsflyttes jevnlig fra sine hjem i Jerusalem, og nye bosettinger oppføres med skremmende hastighet. Tida er overmoden for å være tydelig overfor Israel. Det finnes ikke nok glitter og Eurovision-staffasje i verden til å dekke over de langvarige overgrepene mot det palestinske folket.

Aslak Heika Hætta Bjørn – samisk artist og aktivist, vokalist i hardcorebandet Ondt Blod

Jørn Simen Øverli –  visesanger med flere prisbelønte norske og internasjonale prosjekter.

-Norge må ikke skal være med å legitimere Israels systematiske undertrykkelse av det palestinske folket og ranet av palestinsk land. Norge bør boikotte Eurovision Song Contest 2019 med Israel som vertskap.

Lars Klevstrand – visesanger, komponist og skuespiller

-Det er forstemmende å tenke seg at Norge stiller opp i denne musikktevlinga. Alle arrangørland bruker dette gigantomane programmet til å markedsføre seg og gjøre seg lekre for en hel verden. Da er det vanskelig å se for seg at Israel forteller om apartheid, okkupasjon, overgrep og murer! Og nettopp murene står jo for noe som skaper skarpe skiller og grenser – stikk i strid med en av grunntankene til Eurovision Song Contest!

 Trond Ingebretsen – rockeartist og låtskriver i Bjølsen valsemølle

-Eurovision er fest, musikk og glede.
Et arrangement av den typen skal ikke holdes i den brutale okkupasjons og undertrykkelses-staten Israel. Det blir fullstendig feil og en hån mot Palestinas folk.

Nils Petter Molvær i Dagbladet 10.9.18
– Konflikten virker å bli mer og mer brutal. Etter mitt syn er Israel en okkupasjonsmakt og de bruker Eurovision til å normalisere seg overfor Vesten og resten av verden. Slik situasjonen er for palestinerne nå, er det viktig å bruke enhver anledning til å vise motstand, sier jazzmusiker og trompetist Nils Petter Molvær til Dagbladet.

Han viser til hvordan Israels statsminister Benjamin Netanyahu hyllet Eurovision-vinner Netta Barzilai etter seieren i Portugal med låta «Toy».

Bugge Wesseltoftnrk.no 10.9.18

– Grunnen til at jeg mener dette er både riktig og viktig, er Israels behandling av sine palestinske medborgere, særlig på Gazastripen. Jeg tror en stor internasjonal boikott kunne hjulpet på situasjonen.

– Kunstnere er vel ofte empatiske mennesker, og borgere som er opptatt av andre menneskers situasjon. Det er fint at mange engasjerer seg.

Pål Rullestad – sanger, musiker og dirigent

-Israel vedtok nylig en lov som i praksis betyr at man innfører apartheid. Etter tiår med okkupasjon av palestinsk land, trodde man vel ikke at det kunne bli så mye verre.

Det har det altså blitt. Å være med på en feiring av felles europeiske (!!) verdier i Israel … er etter mitt syn uhørt. Artister bør holde seg borte fra dette og ikke hjelpe til å legitimere et regime av undertrykkere.

Birgitte Grimstad – Folk Singer

I want Palestine to have its own state.

Bernt Wold – visesanger i duoen Dur og Wold

Jeg har lenge ventet på at boikott mot Israel må omfatte langt mer enn økonomisk boikott. Det er deprimerende at en rettsstat og et demokrati som Norge skal fortsette å snu seg bort fra de umenneskelige overgrep STATEN Israel begår, igjen og igjen og igjen!

Petter Amundsen – organist

-Jeg støtter oppropet om at neste års ESC bør arrangeres på nøytral grunn. Israel er et land i krig som en konsekvens av sin terror og sine annekteringer. Den seneste tidens rasistiske utvikling gjør at de ligner stadig mer på regimet jødene selv var offer for. De undertrykte er blitt undertrykkere.

Embla Karidotter – trommis i Razika

-Boikotter man Israel tar man et aktivt valg om å kjempe mot et land som bryter menneskerettigheter. Israel okkuperer Palestina, dreper systematisk innbyggerne og skjuler seg bak blant annet Eurovision. Nå må Norge stå opp for sine medmennesker og få slutt på undertrykkelsen. Fritt Palestina!

Ragnar Olsen – visesanger, dramatiker, oversetter og musikant

-MGP i Jerusalem blir et PR-show for staten Israel, som vil framstå som et helt normalt land i Europa, ikke som okkupasjonsmakt og apartheidstat. Dette må vi protestere mot!

Bernt Wold – visesanger i duoen Dur og Wold

Jeg har lenge ventet på at boikott mot Israel må omfatte langt mer enn økonomisk boikott. Det er deprimerende at en rettsstat og et demokrati som Norge skal fortsette å snu seg bort fra de umenneskelige overgrep STATEN Israel begår, igjen og igjen og igjen!

Lars Kolbein Haga –  Organist, Associate professor of the organ, Tutor of sacred music

Eg støttar oppropet fordi eg er mot rasisme og apartheid, samt angloamerikansk imperialisme reint generelt ,