A-ha skal opptre i Tel Aviv – israelske og norske palestinavenner ber dem avlyse

In English.

Under sin «Europa»-turne skal A-ha opptre i Tel Aviv 21. juni, noe som allerede har fått oppslag i israelsk presse. Jerusalem Post 12.11.17. Regimekritiske israelere har bedt A-ha om å la være og spille i Israel: ikke delta i apartheid.

Israelske musikere risikerer store erstatningskrav

Musikerne David Oppenheimer og Danielle Ravitzki begrunner dette i et personlig brev til A-ha, med flere eksempler som handler om at:

  • palestinsk kunst og kultur undertrykkes, kunstnere rettsforfølges, teatre stenges.
  • palestinerne i Israel lever under et apartheid-regime, med over 60 lover som fratar dem grunnleggende menneskerettigheter.
  • palestinerne på Vestbredden lever under militær okkupasjon og i Gaza innebærer Israels beleiring et langsomt folkemord.

Disse musikerne er glade for å kunne påvirke, og det skal integritet og stort personlig mot til å gjøre dettte. De kan få store erstatningskrav for slikt med dagens lover i Israel. Les brevet: Private letter to A-Ha  og Brev til A-Ha (AKULBIs oversettelse).

Artisten Lorde kansellerte en planlagt opptreden i Tel Aviv til sommeren, etter at to aktivister fra New Zealand I et åpent brev oppfordret henne til å tenke seg om.
Tre israelske tenåringer som hadde kjøpt billetter til konserten, har nå gått til rettssak og krever rundt 13 200 dollar i erstatning – ikke fra Lorde, men fra aktivistene Nadia Abu-Shanab and Justine Sachs. New York Times 31.1.2018.

Støtter flyktninger i Kenya og kritiserer folkemord Øst-Timor: Hvorfor ikke støtte palestinerne?

Den israelske organisasjonen «Boycott from Within» ber A-ha om å la være å legitimere Israels apartheid ved å opptre. Den kule kulturbyen Tel Aviv er faktisk bygd på ruinene av palestinske landsbyer der innbyggerne ble drept eller fordrevet i 1948. Den er bygd på etnisk rensing. Gaza er ifølge FN-rapporter snart ubeboelig.

De minner Morten Harket på at da han i 2008 besøkte flyktningeleire i Kenya, uttalte han at det var et privilegium å kunne bruke sin stjernestatus til noe viktig. Det har A-ha sjansen til nå – ved å følge palestinernes oppfordring til boikott. Les hele brevet fra Boycott from Within.

«Norge har blod på hendene», sa Morten Harket i september 1999 i en appell utenfor Indonesias ambassade, der han markerte sin avsky mot folkemordet i Øst-Timor. Dagbladet 16.9.1999.

Hvorfor ikke også vise solidaritet med palestinerne?

I en kronikk på NRK Ytring 3.1.2014 skrev den norske artisten Pål Moddi Knutsen:

En dag i fremtiden, når dialog er et middel til å løse konflikt og når grunnleggende menneskerettigheter blir respektert, håper jeg på endelig å kunne gjøre min første konsert i Israel. Inntil da er stillheten det sterkeste våpenet jeg har.

A-ha i Oslo Spektrum 9. og 10. februar: Ikke bryt palestinernes boikott

Okkupasjonsmotstandere i Norge følger oppfordringene fra regimekritiske israelere og den palestinske BDS-bevegelsen (boikott, de-investeringer, sanksjoner). Palestinerne legger særlig vekt på kulturell boikott siden Israel aktivt bruker kultur til å hvitvaske okkupasjon og folkerettsbrudd. Se BDS-movement.net.

AKULBI og Palestinakomiteen i Norge vil opplyse konsertpublikum om hvordan Israel bruker kulturutveksling blant annet til å dekke over behandlinga av blant andre Ahed Tamimi og 300 andre barn i israelske fengsler. Israel er et av få land som fengsler barn. Se løpeseddelen vi deler ut til publikum. Flyer text in English with tour itinerary.

Som fan av A-ha kan du hjelpe palestinerne ved å fortelle bandet om dette:

A-ha, uavhengig av deres gode intensjoner vil dere bli tatt til inntekt for okkupasjonsstaten hvis dere opptrer i Israel.

#CancelTelAviv #CancelTelAviv

Gjøre mer?

Støtt vår kampanje, som vil spre seg langs A-has turnérute i Europa, så lenge de ikke kansellerer Tel Aviv. Konserter er også planlagt på Kongsberg i juni og Hamar, Trondheim, Ålesund og Bodø i august, ifølge turnéplanen. Følg med på vår Facebook, lik og del. Bruk gjerne #CancelTelAviv. Flere aktiviteter kommer etter hvert. Du kan lese mer om kulturell boikott av staten Israel i AKULBIs plattform.

Medieoppslag

VG 1.12.17 A-ha og Kygo kritiseres for å spille konserter i Israel
#CancelTelAvivHaaretz 7.2.18: Once, Israeli pop culture icons publicly criticized the occupation. What silenced them? Kun én israelsk artist kommenterte arrestasjonen av Ahed Tamimi. Les hans vakre dikt om henne.

VG 9.2.18 Aksjonerer mot a-ha i hele Europa  Artikkelen lenker også til Hanne Skartveits kommentar 8.12.17: A-ha, Kygo og jødene. Men VG har ikke publisert AKULBIs tilsvar.

Dagbladet 9.2.18 Venner av Palestina ønsker ikke at A-ha skal spille i Israel

Publisert: 9. februar 2018