Artisten Aurora opptrer i Tel Aviv: Vil ikke la noens politikk stoppe henne

Konserten 14. november er allerede utsolgt, men dagen etter er det ny konsert på Barby-klubben, der de laget T-skjorter til soldatene som massakrerte palestinere i Gaza, med påskriften «Fuck you, we’re from Israel» og klubblogoen.

Aurora, vær så snill! Avlys konsertene i Israel

Palestinakomiteen håper fortsatt at hun vil trekke seg. Vi oppfordrer alle som heier på fred og rettferdighet til å bli med og dele ut informasjon om hvorfor dette er viktig, før konsertene i Norge.

-Hun stiller seg mot det palestinske sivilsamfunnet ved å si nei til boikotten. For palestinerne er dette et spørsmål om å overleve som folk, sier Øystein Grønning, leder i AKULBI, til VG.

Ikke åpen om konsertene i Tel Aviv

Aktivister aksjonerer utenfor Auroras konsert i Kristiansand 18. oktober.

På høstens turnéplan står både norske og internasjonale spillesteder, men ikke Tel Aviv. Dette er bevisst for å unngå oppmerksomhet, innrømmer hennes manager. Selv etter at hun har fått oppfordringer både fra palestinske og israelske artister til å avlyse konserten, står hun fast på at hun ikke kan la noens politikk stoppe henne fra å dra til mennesker og «røre i dem». «Jeg tror det er det beste en musiker kan gjøre. Og kanskje det viktigste», skriver hun til Klassekampen.

Dette betyr at hun velger å se bort fra palestinernes oppfordring til fredelig boikott, som er det viktigste våpenet de har mot Israels militærmakt og daglige trakassering – etter å ha prøvd både væpna motstand, flere tiår med forhandlinger og diplomati.

Elleve palestinske artister skriver blant annet dette i sitt brev til Aurora:

Israel trappar no opp undertrykkinga av palestinarane, som har halde fram i mange tiår, særleg tjuveriet av palestinsk land og ressursar, for å halde fram med å byggje dei lovstridige busettingane og apartheid-muren. FN har konkludert med at dei israelske okkupasjonsstyrkane med vilje driv med skarpskyting mot helsearbeidarar, born og funksjonshemma, og at dette «kan vere krigsbrot mot menneskeheita». Vidare har Israel sin 12 år lange blokade redusert Gaza til «ikkje leveleg land» ifølge FN. Israel sin militære styrke tel kaloriar per person som dei slipp inn i Gaza for å halde dei 2 millionane som bur der på randa til svolt (BBC World). Les hele brevet fra palestinske artister.

Elleve israelske artister skriver blant annet dette i et brev til Aurora:

Å spele i Israel nett no er klårt å fremje eit politisk standpunkt. På den eine sida ville det vore fantastisk å høyre ditt rop om handling kring presserande globale spørsmål. På den andre sida  vert ropet framført i Tel Aviv, som Israel nyttar som eit PR-middel for å ta merksemda bort frå militærokkupasjonen, apartheidpolitikken og den etniske reinsinga dei driv mot den opphavlege palestinske befolkninga. Les hele brevet fra israelske artister.

Flere har engasjert seg

Nyhetsmorgen i P2 hadde paneldebatt om at Aurora skjulte Tel Aviv-konserten fra fansen, og BDS-linja fikk klar støtte fra to av de tre i panelet.

Klassekampen 2.10.19  Skjuler Israel-konserter

Nrk.no 4.10.19 Palestinske artistar: – Aurora støtter opp om kvitvasking av Israel sin okkupasjon av Palestina

VG Rampelys 6.10.19 Reagerer på Aurora Aksnes’ forsvarstale for å spille i Israel.

BDS blogg 10.10.19  Et budskap fra en tidligere israelsk soldat, av Yonathan Shapira

Palestinakomiteen aksjonerte ved hennes turnestart i Haugesund, der to ble kasta ut fra konserten, og i Grimstad, der palestinske flagg vaiet i salen. I kveld aksjonerte aktivister i Gjøvik, der folk var lydhøre. Flere kan aksjonere på Norgesturnéen, der hun før Tel Aviv spiller her: 18.10 Kristiansand, 19.10 Hamar, 23.10 Oslo, 24.10 Bodø, 25.10 Narvik, 26.10 Mo i Rana.

Vi vil gjerne ha Auroras fans med på laget. Bli med og oppfordre Aurora til å velge palestinernes side. Kontakt Palestinakomiteen for løpesedler og plakater:  sekretariat@palestinakomiteen.no eller ring 411 87 547.

Aurora, vær så snill! Avlys konsertene i Israel

Publisert: 17. oktober 2019