Drammen: Rødt kort til apartheid

Da U21-herrelandslaget i fotball spilte mot Israel på Marienlyst stadion i Drammen 5. september, stilte aksjonister med Palestina-flagg seg opp for å markere at Israel ødelegger palestinsk fotball med brutale midler. Politi og vakter var raskt på pletten og bortviste demonstrantene.

-Israel bør bli utestengt fra FIFA – Det internasjonale fotballforbundet – inntil de respekterer palestinernes rettigheter, påpeker fotballentusiasten Jan Briseid fra Palestinakomiteen Oslo.

Red Card Israeli Racism

Palestinakomiteen i Norge og AKULBI står bak kravene fra Red Card Israeli Racism:

· At spillere og ansatte kan bevege seg inn og ut av Palestina uten hindringer.
· Fotballfasiliteter kan bygges og utvikles uten hindringer.
· At klubber etablert i ulovlige bosetninger utestenges fra internasjonale turneringer og den israelske ligaen.
· At IFA (Det israelske fotballforbundet) tar affære og innfører tiltak for eliminere rasisme og apartheid i deres egne ligaer.

Bakgrunnen for kravene ble publikum informert om før kampen i løpesedler fra AKULBI og Palestinakomiteen i Norge:

  • Palestinske fotballspillere blir jevnlig angrepet, nektet å delta på sine egne fotballkamper, fengslet og drept. Palestinske fotballarenaer har blitt bombet og ødelagt.
  • Israel hindrer palestinsk import av fotballutstyr og tillater ikke landslaget i herrefotball å trene sammen og konkurrere utenlands. Palestinerne har dermed ikke mulighet til å kvalifisere seg til internasjonale konkurranser som VM og OL.
  • Rasisme mot palestinerne er institusjonalisert i israelsk fotball. Segregering innen ungdomsligaer og anti-palestinske hatytringer fra israelske fanklubber har blitt rutine og skjer uten at noen straffes.

Samtidig som palestinsk fotball blir ekskludert, spiller syv israelske fotballklubber fra de ulovlige israelske koloniene på den palestinske Vestbredden i den offisielle israelske fotballigaen. Dette er brudd på FIFAs regler. Når FIFA lar dette pågå uten sanksjoner mot Israel, er de med på å legitimere Israels handlinger. Når Norges Fotballforbund (NFF) gjemmer seg bak FIFA og ikke våger å protestere mot Israels straffefrihet, er også NFF medansvarlig i Israels brudd på folkeretten.

Mediedekning
Drammens Tidende: Bortviste 70 år gammel demonstrant
Nettavisen: Bortvist av politiet under norsk landskamp – viste frem Palestina-flagg
Det internasjonale BDS-nettverket (engelsk): Protesters waved Palestinian flags in Drammen

Foto forside: Simen Rønning, Nettavisen


Heftet Rødt kort til Israel, utgitt av Palestinakomiteen i 2013, gir mer bakgrunn for idrettsboikotten.
Løpeseddel Rødt kort til apartheid

Publisert: 6. september 2017