EUROVISION-kampanjen klager til Kringkastingsrådet

Vi ber Kringkastingsrådet vurdere Norges deltaking i Eurovision Song Contest 2019 med Israel som vertskap. I den forbindelse ber vi Kringkastingsrådet om å ta stilling til:

  • om det er i tråd med våre idealer å delta i ESC-finalene og innkvartere våre deltakere på ruinene av palestinske liv?
  • om slagordene «Dare to Dream» og «inclusion, diversity and unity” (våg å drømme – inkludering, mangfold og enhet) samsvarer med lovverket som diskriminerer kristne, muslimer, drusere og andre?
  • om det å sperre millioner av palestinere inne bak muren like øst for Tel Aviv samsvarer med «våg å drømme» og «inkludering, mangfold og enhet»?

Norge bør ikke delta i Eurovision-finalene, som lar Israel markedsføre seg som sentrum for populær underholdning og tar verdens oppmerksomhet bort fra menneskerettighetsbruddene mot palestinerne. Vi orienterer gjerne mer om dette i Kringkastingsrådets møte 17. januar.

Bakgrunn

Palestinske artister og kringkastingsjournalister oppfordret i juni 2018 medlemmene av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) til å boikotte Eurovision 2019 i Israel.  De skriver: «Israels regime med militær okkupasjon, settler-kolonialisme og apartheid utnytter skamløst Eurovision som en del av den offisielle «Brand Israel»-strategien, der de forsøker å vise «Israels vakrere ansikt» for å hvitvaske og trekke oppmerksomheten bort fra landets forbrytelser mot palestinerne.»

Den nye nasjonalstatloven, som gir jøder eksklusive borgerrettigheter, er en klar tilsidesetting av menneskerettighetene til den kristne og muslimske befolkningen.

Oppropet spør: «Ville Eurovision holdt festivalen i apartheidstaten Sør-Afrika?» Over 140 internasjonale artister har signert et åpent brev der de støtter palestinernes oppfordring. Mer enn 60 norske artister har til nå signert det samme oppropet.

Minister for offentlig sikkerhet, Gilad Erdan, har oppfordret statsminister Netanyahu til å avslå kravene som EBU stiller til arrangørene (Haaretz 4.9.18), her i utdrag:

  • visum for deltakerne uavhengig av deres politiske synspunkter
  • fri reise rundt i landet for besøkende uansett politiske meninger med mer,
  • pressefrihet og ytringsfrihet for alle deltakerne

Avisa Haaretz  påpeker i en leder 5.9.18 at nå er selv det selvfølgelige blitt kontroversielt i Israel. De som våger å kritisere staten blir nektet adgang og israelske statsborgere kan bli stanset og forhørt ved innreise fordi de ikke er enige med regjeringa.

Finalen er lagt til Tel Aviv, presentert som en strålende turistdestinasjon. Men store deler av byen er bygd på ruinene av palestinske landsbyer der befolkningen ble fordrevet i 1947.

Expo Tel Aviv, der finalen skal foregå, ligger på jorda til den palestinske landsbyen Shaykh Muwannis. Den ble ødelagt etter at undergrunnsorganisasjonen Irgun fordrev innbyggerne og tok lederne som gisler. Opprinnelige innbyggere som vil besøke forfedrenes gravlund blir jaget av væpnet politi, ifølge israelske menneskerettsforkjempere i organisasjonen Zohrot. De arbeider med å dokumentere den skjulte historien til ødelagte palestinske landsbyer og opptrer som ledsagere for de som ble fordrevet. ESC-deltakerne skal bo i Charles Clore Park, anlagt på det ødelagte palestinske nabolaget Manshiyya. Der ligger fortsatt en palestinsk ruin som rommer Irgun-museet.

Med vår historie bør Norge heller stille seg sammen med dem som er fratatt menneskerettigheter og menneskeverd. Kringkastingsrådet bør støtte deres protest og markere at det er umusikalsk å opptre på ruinene av palestinske byer og palestinske liv.

Oslo, 21.12.2018
Øystein Grønning
leder AKULBI, Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel

Publisert: 27. desember 2018