Filmskaperen Benjamin Ree vil ikke boikotte Docaviv

Den 28. august skrev Øystein Grønning, leder for AKULBI, til filmskaperen Benjamin Ree der han oppfordret ham til å trekke sin film fra den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Tel Aviv, Docaviv. Begrunnelsen var at han på den måten kunne støtte palestinernes kamp for rettferdighet, som mange andre kunstnere har gjort. Dessverre har Benjamin Ree ikke svart oss på denne oppfordringa og filmen ble vist i Tel Aviv. Men brevet fra AKULBI forklarer godt hvilken betydning det har at kunstnere boikotter staten Israel.

Brevet lyder slik:

Vi i AKULBI henvender oss til deg fordi din film «Kunstneren og tyven» skal vises på Docaviv – den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Tel Aviv – den første helga i september. Vi ber deg på det mest innstendige om å trekke filmen din fra festivalen, og heller vise støtte til palestinernes fredelige motstand mot okkupasjon og kolonisering, enn å støtte Israel side i konflikten ved å delta.

PALESTINERNES BOIKOTT

Det finnes ingen «nøytral grunn» i den pågående konflikten mellom okkupant og okkupert. Du er kan hende kjent med det palestinske sivilsamfunnets oppfordring til boikott av statsstøttete israelske kulturinstitusjoner som er delaktige i Israels brutale undertrykking av palestinerne, og Israels okkupasjon og settler-kolonisering av palestinernes land og eiendommer.

Bak oppfordringen om kulturboikott står den store majoriteten av palestinske kunstnere, inkludert filmskapere. Boikotten er del av den ikke-voldelige boikott, desinvestering og sanksjoner-bevegelsen (BDS) for palestinske menneskerettigheter, som er inspirert av den sør-afrikanske antiapartheid-kampen og USAs borgerrettighetsbevegelse.

Tusener av artister verden rundt, medregnet mange filmskapere, har gitt sin offentlige støtte til boikotten av medansvarlige israelske institusjoner. AKULBI er en del av den internasjonale BDS-bevegelsen, og vi arbeider tett med palestinske og israelske BDS-aktivister. Det er derfra vi blei tipset om din deltaking i Docaviv, og det er derfra vi er bedt om å henvende oss til deg. For dem handler dette om overlevelse.

Den fredelige BDS-bevegelsen framholder det enkle prinsippet at palestinere har de samme rettighetene som resten av menneskeheten. BDS retter boikotten mot institusjoner, ikke individer, mot delaktighet, ikke identitet. Bevegelsen står fast på universelle rettigheter til ytringsfrihet og motsetter seg sensur på prinsipielt grunnlag. Basert på Folkeretten er målet for BDS en slutt på Israels militærokkupasjon av Gaza, Vestbredden med Øst-Jerusalem, riving av den illegale muren gjennom Palestina, like rettigheter til palestinere med israelsk statsborgerskap, og den FN-bestemte retten til retur for palestinske flyktninger.

DOCAVIV FINANSIERT AV STATEN ISRAEL OG RASISTISK STIFTELSE

Docaviv er finansiert av, og i partnerskap med, det høyreekstreme israelske Ministry of Culture and Sports, som også sponser festivalens ærespriser. Docaviv vedkjenner seg også støtten fra det israelske Ministry of Foreign Affairs og Rabinovich-stiftelsen. Denne rasistiske stiftelsen forlanger at alle filmskapere som mottar støtte må avlegge en lojalitets-ed som sier at «Jeg anser meg selv som en israelsk skaper av et israelsk skaperverk». Men palestinere og palestinske kunstnere med israelsk statsborgerskap anser seg palestinere, ikke som israelere.

Docaviv har aldri, på noe tidspunkt, tatt til orde mot denne typen kultur-rasisme, men er snarere en del av den. Docaviv har aldri støttet palestinernes fulle og udelelige rettigheter, slik de defineres av folkeretten. Docaviv er en festival som ikke verdsetter palestinske rettigheter men fortsetter å være partner med Israels ytre-høyre-regjering. Docaviv protesterte aldri mot Israels massakrer i Gaza i 2018, som rammet både helsearbeidere, journalister, barn og handicappete, og bombinga av det enestående kultursenteret Said al Mishal i Gaza , med sin barnekino. Nå er Gaza i mørke, isolert bak en 13 år gammel beleiring, med coronavirus- tilfellene raskt økende. Ingen påstått progressiv kulturinstitusjon kan forholde seg i ro stilt overfor slike overgrep i sin egen bakgård, uten å bli medansvarlige. Docaviv er taus.

MANGE KUNSTNERE HAR FORSTÅTT BETYDNINGA AV SOLIDARITET

Solidaritet er av den aller største betydning for de rammete, og her ber vi deg vise vilje til innsats. Vi ber deg derfor innstendig om ikke å kaste glans over Israels folkerettsbrudd ved å gi din støtte til en slik festival. Et nei vil bli sterkt verdsatt blant palestinere generelt, og blant dine palestinske kolleger i særdeleshet.

Skuespilleren Danny Glover var blant dem som fordømte visningen av filem «American Revolutionary: the Evolution of Grace Lee Boggs» i Docaviv i 2014, og han skreiv: «vi står solidarisk med det palestinske folket». I fjor nektet den marokkanske filmskaperen Nadir Bouhmout å godta invitasjonen til å sende sin film til Docaviv. Hundrevis av andre internasjonale filmskapere og skuespillere har tatt prinsippstandpunkt til støtte for palestinske rettigheter, som Mark Ruffalo, Alia Shawkat, Ken Loach, John Cusack, Sarah Schulman, Viggo Mortensen, Mira Nair, Mike Leigh, Miriam Margolyes, og Aki Kaurismäki. Den framtredende israelske skuespiller og regissør Itay Tiran har uttalt at BDS er «legitim, humanistisk og praktisk». Ett tusen israelske jøder har gitt sin fulle støtte til den ikke-voldelige BDS-bevegelsen, i likhet med den raskt voksende USA-gruppen Jewish Voice for Peace.

I 2016 stilte Black Lives Matter-bevegelsen seg bak BDS. LO-kongressen vedtok i 2017 å gi sin fulle støtte til økonomisk, kulturell og akademisk boikott av staten Israel. LO har 950 000 medlemmer. I fjor skreiv 153 norske artister under på AKULBIs oppfordring om å boikotte European Song Contest i Tel Aviv, et oppsiktsvekkende høyt antall. Vi ber deg igjen, på det innstendigste, om å revurdere din støtte til Israels Docaviv, om å trekke filmen din, og om å avstå fra å motarbeide palestinernes ikke-voldelige strid for frihet, rettferdighet og likhet. Vi ser fram til å høre fra deg snarlig, og svarer gjerne på spørsmål.

Den 7. september sendte AKULBI et brev med ny informasjon:

Fra Israel og Palestina får vi vite at danske Eva Marie Rødbro har trukket filmen sin, «I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die» fra Docaviv, og at hun er den andre de kjenner til som har gjort det. Det er flere som er I dialog med menneskerettighetsgrupper om å trekke filmene sine. Rødbros film skulle vært vist i Docavivs Depth of Field Competition. Se Boykot Israel-DK 1.9.20 på Facebook.

Brevet avsluttes slik:

Den palestinske boikottkampanjen er en verdig måte å møte okkupantens systematiske vold på. Vi håper til det siste at du vil vise at palestinerne, inkludert de palestinske kunstnerne, har støtte i sin fredelige motstand mot den pågående okkupasjonen, koloniseringen, anneksjonen og den etniske rensingen.

Illustrasjon: Boykot Israel-DK. Mellomtitlene er skrevet av nettredaktøren i etterkant.

Publisert: 4. oktober 2020