Israels fotballkrig mot Palestina gir rødt kort

Av Gerd von der Lippe, professor i idrettssosiologi, Øystein Grønning, leder av AKULBI (Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel), Yonatan Shapira, tidligere pilot i det israelske flyvåpenet.

Dette åpne brevet ble publisert i Dagbladet 10. november i noe endret form:

In English: Red Card to Israel article

Rødt kort til Israels fotballkrig

Den 11. november spiller Norges herrelandslag i fotball en UEFA-kamp mot Israel på Ullevål.

Fotballen kan være en brubygger og et fristed. Men fotballen kan også være en arena for politisk strid. Nå tar fotball-Norge politisk ansvar og sier NEI til rasismen, og vi sier nei til hets på grunn legning.  Når okkupanten Israel spiller i Norge må vi også si fra hvem de er. For i Israel er fotball en del av krigen mot palestinerne. Det fortjener de rødt kort for.

Rødt kort: å nekte palestinerne cupfinale

I 2019 stanset Israel den palestinske FIFA-cupfinalen ved å nekte Gaza-laget å slippe ut. Begrunnelsen var sikkerhet. For Israel er palestinsk fotball en fare. Den må kveles fordi den gir glede og skaper begeistring. Og det kan Israel gjøre fordi ingen stiller dem til ansvar.

Rødt kort: å spille seriefotball på annet lands territorium

Israel spiller ulovlig på palestinsk territorium. Serien spilles i de illegale israelske koloniene på Vestbredden, bygget der i strid med folkeretten. Seriekampene strider mot Genèvekonvensjonene og bryter med FIFA-reglementet.

Rødt kort: å bombe palestinske fotballbaner

Flere ganger er fotballbaner i Gaza bombet av Israel. Dette er vel dokumentert. Det er viktig å frata palestinerne livsglede og mulighet for fri utfoldelse. Derfor ødelegges idrettsanleggene, og derfor nekter Israel FIFA å skolere spillere fra Gaza.

Rødt kort: å drepe palestinske spillere

I 2014 blei 4 gutter regelrett henrettet i et israelsk luftangrep på Gaza, mens de spilte fotball på stranda. Dette er filmet og er godt kjent. På samme tid fikk to palestinske tenåringer beina skutt i filler på veg hjem fra fotballtrening. De vil aldri mer gå, langt mindre spille fotball. Israel sa de trodde gutta hadde bomber. Palestinerne skal få lære at fotball er livsfarlig når du har Israel som motstander.

Rødt kort til apartheid

På Vestbredden lever palestinerne under israelsk militærlov mens de israelske kolonistene styres av israelsk sivil lov, et annet lands lover. Ulike lover for israelere og ikke-israelere på samme territorium kalles apartheid ifølge FN. I Israel gir nasjonsloven ikke-jødiske statsborgere færre rettigheter enn de jødiske. Det defineres som apartheid.

Israelsk seriefotball og landslag er en integrert del av okkupasjonen av Palestina. Derfor oppfordrer vi alle tilhengere av menneskerettighetene og motstandere av apartheid om å vise Israel rødt kort ved Ullevål, foran kampen den 11. november. Kom!

NFF avlyste kampen timer før avspark på Ullevaal stadion fordi Israel-spissen Munas Dabbur avla positiv covid-19-test. NRK Sport skriver at NFF burde ha avlyst før.

Den planlagte markeringa utenfor Ullevaal stadion ble også avlyst: Vi kan ikke forsvare å samle folk utafor stadion når pandemi-faren gjør at kampen er avlyst.

Publisert: 12. november 2020