Oppfordring til NFIF og Strømsgodset: Støtt den internasjonale kampanjen mot Puma!

AKULBI sendte den 12. mars brev til Norges Idrettsforbund (NFIF) og fotballklubben Strømsgodset IF med oppfordring til å revurdere sine sponsoravtaler med sportsutstyrsfabrikanten Puma.

Puma er hovedsponsor for Israels statsstøtta fotballforbund (IFA), som inkluderer lag fra Israels ulovlige bosettinger på okkupert palestinsk land. Pumas distributør i Israel, Delta Galil Industries, har avdelinger i bosettingene og står på FNs liste over firma som er medskyldige i Israels folkerettsstridige bosettingspolitikk. Palestinske familier blir fordrevet for å gi plass for bosettingene.

Kampanjen mot Puma ledes av Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI), som er AKULBIS søsterorganisasjon i Palestina. Mer enn 200 palestinske sportsklubber har oppfordret Puma til å slutte å sponse IFA og dermed støtte Israels tyveri av land.

Palestinernes ikke-voldelige motstand mot okkupasjonen får økende internasjonal støtte. Malaysias største universitet har nylig avbrutt sin sponsoravtale med Puma. Chester Football Club i England har ikke fornyet avtalen med Puma på grunn av «etisk praksis» og Liverpool FC valgte nylig en annen sponsor.

I Dagsavisen 12. mars kritiserer to jurister fra Den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling (ICJ-Norge) Norges Banks investeringer i ulovlige israelske bosettinger på Vestbredden, som de sier kan være «medvirkning til krigsforbrytelser». De skriver: «Norske selskaper er også forpliktet etter (de) norske straffebestemmelsene om foretaksstraff for å sikre respekt for humanitærretten i både egen virksomhet og i leverandørkjeden.»

Idrettsorganisasjoner er kanskje ikke «selskap», men vi mener likevel det er viktig for omdømmet at de «sikrer respekt for humanitærretten i … leverandørkjeden».

I brevet til NFIF og Strømsgodset stiller AKULBI tre spørsmål:

1.       Vil …. vurdere å avbryte avtalen med Puma på etisk grunnlag (humanitær-retten)?

2.       Vil …. markere at dere ikke vil forlenge avtalen med Puma, så lenge Puma støtter folkerettsbruddene til IFA?

3.       Vil …. være med på å presse Puma til å avslutte avtalen med IFA?

Den 24. april planlegges internasjonale aksjoner når Puma har generalforsamling i Tyskland. Vi håper idretts-Norge vil vise sportslig solidaritet og bidra.

Publisert: 19. mars 2020