Amnesty International: Israel må stanse henrettelser av palestinere

Amnesty International har dokumentert flere tilfeller den siste måneden hvor israelske styrker har drept palestinere i det organisasjonen omtaler som utenomrettslige henrettelser.
I minst fire dokumenterte tilfeller ble palestinere skutt og drept av israelske styrker selv om de ikke utgjorde noen umiddelbar fare for liv. «I noen tilfeller ble personen etterlatt for å blø ihjel på bakken uten å bli gitt medisinsk assistanse, noe som er brudd på forbudet mot tortur og annen mishandling», heter det i Amnestys uttalelse.
Leder i Palestinakomiteen, Kathrine Jensen, er ikke overrasket over funnene i Amnesty-rapporten.
– Gjennom hele oktober har det kommet meldinger som sår tvil om hvorvidt de som er skutt har utgjort noen fare. Denne rapporten er med på å bekrefte at Israel har innført en «skyt for å drepe»-strategi for å slå ned den palestinske motstandskampen, sier Jensen.

13-åring skutt og drept

Siden midten av september har 72 unge palestinere, hvorav 17 mindreårige, blitt drept. Den yngste av disse var 13 år gamle Abdel Rahman Abdullah, som var på vei til skolen da han ble skutt i hjertet og drept av en israelsk soldat.
«Det virker om som om israelske styrker i noen tilfeller har revet i stykker regelboka og henfalt til ekstreme og lovløse tiltak. De bruker i økende grad dødelig makt mot enhver som dem oppfatter som en trussel, uten å forsikre seg om at trusselen er reell», sier Philip Luther, direktør for Amnesty i Midt-Østen og Nord-Afrika.
Luther påpeker at israelske styrker bryter internasjonale standarder ved å skyte for å drepe når det er totalt ubegrunnet. «Israelske styrker må stoppe dette mønsteret av lovløse drap og stille de ansvarlige for retten,» sier han.
 Tre eksempler på likvidasjoner hentet fra Amnestys rapport: 
  • 19 år gamle Sa´as Muhammad Yossef al-Atrash fra Hebron ble skutt seks eller syv ganger i kroppen da han forsøkte å finne fram ID-kortet sitt på oppfordring fra en israelsk soldat. Det ble ikke gjort noe forsøk på å gi ham rask hjelp, og han ble liggende på bakken og blø kraftig. Først etter 40 minutter tilkalte soldatene ambulanse. Det var for sent, og den palestinske tenåringen døde av skadene.
  • 17 år gamle Dania Jihad Hussein Ershied ble skutt flere ganger av israelsk grensepoliti mens hun holdt hendene i været og ropte at hun ikke hadde noen kniv.
  • Fadi Samir Alloun (18) ble jaget av en høyreekstrem mobb før han ble likvidert av israelsk politi. En video viser hvordan politimannen hopper ut av en bil og avfyrer syv skudd mot den unge palestineren, til stor jubel fra folkemengden.
Saken fortsetter under bildet. 
Begravelse for 13 år gamle Abdel Rahman Abdullah, som ble drept av en israelsk soldat.

Begravelse for 13 år gamle Abdel Rahman Abdullah, som ble drept av en israelsk soldat.

– Israels straffefrihet må opphøre

Kathrine Jensen mener at det internasjonale samfunnet må innføre sanksjoner overfor Israel:
– Israels bruk av utenomrettslige henrettelser og kollektiv avstraffelse er klare brudd på menneskerettighetene og internasjonal lov, og Israels straffefrihet må opphøre. Det er ikke mulig å behandle Israel som en normal stat når den ikke klarer å opptre som det. Landet må sanksjoneres og Norge kan ikke fortsette å vente på at Israel selv skal se seg tjent med å avslutte sin okkupasjons- og apartheidpolitikk.
SE VIDEO FRA OKTOBER: AMNESTY BESKYLDER ISRAEL FOR UTENOMRETTSLIGE HENRETTELSER 

 

Publisert: 9. november 2015