Nasjonal boikott og aksjonsdag i tidspunktet 27. – 30. mars 2014

BDS-movement30.mars 2014 er den internasjonale aksjonsdagen til den palestinske boikottbevegelsen BDS-bevegelsen (Boycott, Divestment and Sanctions), og også markering av den palestinske landdagen, yawm al-ard. Da oppfordrer palestinerne oss til å aksjonere og fortelle folk om hvorfor vi må støtte de okkuperte og ikke okkupanten.

SodaStream
I år samarbeider Palestinakomiteen, Norsk Folkehjelp, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom og Fagforbundet Ungdom om å boikotte SodaStream. Felleskampanjen mot G4S var vellykket. Vi satser nå på å kaste brusmaskinene ut av norske butikker. Scarlett Johansson har allerede klart å gi kampanjen mot SodaStream oss (ufrivillig) reklame, og den begynner å bli såpass kjent at 2014 kan bli et år hvor vi får hevet engasjementet og oppmerksomheten rundt kampanjen.

Coop Norge og Bama
Palestinakomiteen har over tid kritisert Coop Norge for å handle med de ulovlige bosettingene på Vestbredden. Det er de ikke aleine om. Men det de er aleine om, er å ha bransjens strengeste etiske retningslinjer for sine produkter. Å selge varer som er framstilt på okkuperte landområder, ved hjelp av barnearbeid, strider mot disse etiske retningslinjene. På grunnlag av dette har Palestinakomiteen valgt å ha hovedfokuset på Coop-kjeden. Coop har ca 1 200 butikker fordelt over hele landet. En av disse butikkene ligger i nærheten av ditt lokallag.

Men vi må også boikotte BAMA. I 2011 hevdet både Coop Norge og BAMA at de ikke lenger handler med de ulovlige bosettingene. Men både Coop og BAMA samarbeider fortsatt med leverandører som driver deler av sin produksjon på okkupert områder uten at selskapet/selskapene viser vilje til å avslutte denne produksjonen. Blant annet vet vi at Coop og Bama importerer varer fra det israelske jordbruksselskapet Mehadrin som er den største leverandøren av frukt og grønt til norske importører og som har produksjon i de okkuperte områdene. Coop og Bama selger altså fortsatt israelske varer i sine butikker til tross for at de har etiske retningslinjer for sine produkter.

Butikker svulmer over av frukt og grønt fra okkuperte område. Sørg for at butikkene får vite at de på denne måten er med på å opprettholde den ulovlige okkupasjonen. Spre informasjonsmateriell og aksjoner slik at både Coop og Bama tar skjeen i en annen hånd.

Les om kampanjene her.