«Det palestinske folket fortjener bedre lederskap»

av Bassam Hussein. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Bassam Hussein

Drapet på Nizar Banat og bruk av vold mot palestinske demonstranter på vestbredden forrige uke gjenspeiler et økende og alvorlig problem i områdene kontrollert av de palestinske selvstyremyndighetene som har blitt mer autoritær, korrupt og brutal mot palestinere.

Nizar Banat var en frittalende og skarp kritiker av de palestinske selvstyremyndighetene (PÅ), men han har aldri oppfordret til vold. Han sto som nr. 2 på valglisten «Frihet og verdighet» i valget som ble avlyst i april 2021. Kritikken hans var rettet mot stadig økende korrupsjon og nepotisme i PA- administrasjonen og mot sikkerhetssamarbeid mellom PA og Israel.

I hans aller siste video snakket han om Pfizer-vaksineskandalen hvor høytstående personer i PA-ledelsen har undertegnet en avtale med Israel om vaksine-bytte. Avtalen gikk ut på at palestinere fikk vaksiner fra Israel som var i ferd med å gå ut på dato, og til gjengjeld skulle Israel få nye vaksiner når PA fikk nye fra Pfizer.

Det hevdes i sosiale medier at disse høytstående personer i PA-ledelsen som har forhandlet denne avtalen, fikk betydelig summer. Banat har også fastholdt at PA er blitt en sikkerhetsunderleverandør for Israel, og at de palestinske sikkerhetsstyrkenes jobb er å håndheve okkupasjonen på Israels vegne.

Nizar Banat hadde mange følgere på sosiale medier og ble dermed et alvorlig problem for PA.  Løsningen på dette problemet har mange likhetstrekk med måten autoritære regimer håndterer opposisjonen: å tvinge alle kritiske røster til taushet med alle mulige midler.

Palestinere i al Khalil/Hebron hedrer Nizar Banat – Fotokilde: sosiale medier

Øyenvitner som var tilstede natten han ble drept, forteller om voldsom brutalitet under pågripelsen. Over 20 personer som tilhørte den beryktede «forebyggende sikkerhet» som er en del av PA-administrasjonen, stormet familiens bolig mens de sov. Han ble kjørt til et ukjent sted og ble meldt død noen timer senere. Den innledende obduksjonsrapporten slår fast at Nizar Banat ikke døde av naturlige årsaker.

Det har nå gått en uke siden drapet, men ingen har blitt arrestert eller tiltalt. Familien avslørte nylig i en pressemelding at PA tilbød dem «blod-penger». Tilbudet har blitt avvist. PA opprettet en komiteen for å etterforske drapet. Komiteen bestod av 3 personer hvor alle tilhører PAs egen administrasjon. Representanter fra menneskerettighetsorganisasjoner og Nizar-familien nektet å delta. Familien krever at etterforskningen blir utført av personer som ikke tilhører PA-administrasjonen, og krever bred representasjon fra lokale og internasjonale menneskerettighets-organisasjoner.

Det er betenkelig at PA-administrasjonen leder etterforskningen av en forbrytelse som er begått av egne ansatte mot en politisk motstander av den samme administrasjonen.

Palestinere som protesterte mot det brutale drapet, krevde et svar: Hvorfor ble Nizar Banat drept? Demonstranter rettet sitt sinne mot PA-ledelsen og krevde at Abbas som den øverste leder for PA, måtte gå av.

Mange palestinere mener at Banat er et offer for Abbas’ diktatoriske styre. Protestene ble møtt med håndjern og ekstrem vold ifølge flere nyhetsbyråer. Journalister som har dekket protestene, ble også møtt med vold.

Brutalitet fra PA-myndighetene er godt dokumentertEuro-Med Monitor rapporterte 1274 vilkårlige arrestasjoner og 1089 innkallinger til avhør hos sikkerhetstjenestene kun i 2015.  Menneskerettighetsorganisasjonen Al-Haq bekrefter også tortur i PA-fengsler, og i juli 2019 rapporterte HRW at den palestinske statsministeren Mohammad Shtayyeh lovet å slutte med vilkårlige arrestasjoner, uten at dette har skjedd.

Protestene ble møtt med vold – Foto: Ahmad Gharabli / AFP

Sikkerhetskoordinering med Israel har blitt kjernen i og grunnlaget for PA-myndighetenes rolle og legitimitet. Det er soleklart at PA-prosjektet ikke er forenlig med palestinernes frigjøringsprosjekt. Drapet på Nizar Banat lover ikke godt for PAs-fremtid. PA-administrasjonen må ta ansvar for det som skjedde og alle de ansvarlige må pågripes og stilles for retten.

Alle solidaritetsorganisasjoner og alle som bry seg om det palestinske folket må fordømme drapet på Nizar Banat, fordømme korrupsjonen og brutaliteten i PA-administrasjonen og fordømme alle former for undertrykkelse mot det palestinske folket uansett hvem står bak.

Publisert: 2. juli 2021