Drapet på Nizar Banat: – Vi er bekymret over utviklingen i Palestina

«Palestinakomiteen i Norge er bekymret over utviklingen i Palestina med manglende rom for organisasjonsfrihet og ytringsfrihet både på Vestbredden og på Gazastripen», sier Palestinakomiteens leder, Line Khateeb. 

Midt på natten 24. juni ble den palestinske aktivisten Nizar Banat arrestert av palestinske sikkerhetsstyrker i sitt eget hjem. Under og etter arrestasjonen ble han utsatt for kraftig vold, og Banat døde en time etter arrestasjonen.

Palestinian prominent activist Nizar Banat. (Photo: via Social Media/Palestine Chronicle)

Banat var en kjent kritiker av selvstyremyndighetenes (PA) sikkerhetssamarbeid med Israel og snakket høyt om korrupsjon i selvstyremyndighetene. Han stilte også som kandidat til det utsatte parlamentsvalget, som skulle funnet sted i mai.

Det har vært arrangert demonstrasjoner til støtte for ytringsfrihet og som protest mot Banat sin død i flere palestinske byer og PA har brukt sivilkledde politifolk som har utøvet vold mot demonstrantene. 

« Palestinerne trenger et representativt lederskap og stadig flere palestinske kritikere ønsker en reformasjon av den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO)», sier Khateeb.

«Palestinakomiteen støtter palestinernes kamp for frihet, frihet fra okkupasjon og frihet til å ytre seg fritt. Både PA og Hamas har innskrenket lovverket for organisasjonsfrihet og ytringsfrihet. Dette er en bekymringsfull utvikling i en autoritær retning som ikke tjener arbeidet for frihet og demokrati», avslutter Khateeb.  

Publisert: 29. juni 2021