Eldbjørg Hagen til minne

Eldbjørg Hagen døde 6. mars 75 år gammel.

Eldbjørg hadde et varmt hjerte og brennende engasjement for Palestina. Hun var opptatt av at så mange som mulig burde reise for å se og høre om konsekvensene av den israelske okkupasjonen. Hun var reiseleder for mange turer og lokal guide for andre.

Sjøl reiste hun flere ganger i året så sant helsa tillot det. Hun leide leilighet og bodde noen uker ved eller i Betlehem og holdt kontakt med sine venner i området. Hun hadde en egen evne til å komme nær mennesker, og med stor hjertevarme viste hun at hun brydde seg.

Ma’an lil-Hayat i Betlehem er et aktivitetssenter for mennesker med psykisk utviklingshemming. Ungdommene har ikke tilbud om skolegang. Derfor er stedet av stor betydning for dem. Eldbjørg ble en venn og besøkte dem ofte. De tover figurer i ull, og Eldbjørg kjøpte med julekrybber og andre ting for salg her hjemme når hun var på besøk. Eldbjørg hadde mye kontakt med flere familier i og ved Betlehem. Barna i hennes «nærmeste» familie kalte henne «Teta Elda» – bestemor Elda. Kvinner i Dheisheh – en av flyktningeleirene ved Betlehem – lager håndbroderte vesker og puter med mere. Eldbjørg ønsket å bidra og tok med seg mange ting for salg i Hamar.

Hun var sterkt opptatt av vilkårene for de palestinske bøndene, og hun deltok aktivt i oliveninnhøsting og planting av trær.

Eldbjørg var også en aktivist for palestinerne hjemme i Hamar. Hun trosset egne helseplager og stilte med palestinsk flagg i 1- mai-toget og på stand. Eldbjørg Hagen har i en årrekke sittet i styret for Palestinakomiteen i Hedmark og for Vennskapsbyforeningen Hamar – Khan Younis.

Shukran Eldbjørg, takk for ditt utrettelige engasjement og solidaritetsarbeid for Palestina!

Du vil bli husket av mange både her hjemme og av palestinere på Vestbredden. 

Palestinakomiteen i Hedmark 
v/Svein Hanssen       
     

Vennskapsbyforeningen Hamar – Khan Younis
v/Bernt Wold

Publisert: 26. mars 2021