Elephant in the Room: Solidaritet du kan henge på veggen

Sist sommer våknet Kristiansand til et stort nytt gatekunstverk, Elephant in the Room, laget av den bergenske gatekunstneren AFK. Nå, på FN sin internasjonale dag for solidaritet med det palestinske folket, slipper kunstneren et silketrykk av motivet, der alle salgsinntekter doneres uavkortet til proteseverkstedet i Gaza.

Kunstverkene setter fokus på FN-rapporten der Israel blir omtalt som apartheidstat, og norges passivitet i forholdet til staten Israel. – Jeg ville sette søkelyset på FNs apartheid-rapport, som ble ignorert av norsk media og den norske regjeringen. Jeg forstod ikke hvordan både media, folk flest, og Stortinget, så fort gikk videre, uten at dette førte til noen som helst form for endring i vårt utenrikspolitiske forhold til Israel. Istedet for å reagere, øker vi jo faktisk samarbeidet med Israel, både når det gjelder oljevirksomhet, våpeneksport via USA og militært samarbeid. «Elephant in the Room» handler rett og slett om at vi må ta av oss bindet for øynene og adressere elefanten i rommet.

AFK har etterhvert blitt en kjent og kjær gatekunstner i Bergen og Norge, og er kjent for sitt fokus på politiske og sosiale forhold. Denne gangen er altså penselen hans rettet mot Israel.

-Jeg tenker at alle kan gjøre noe for palestinerne og for å vise solidaritet. Som kunstner er det for meg naturlig å bruke kunsten min i dette arbeidet. Andre må gjøre det som er riktig for dem. Men nå får dere jo i alle fall en mulighet til kjøpe dette bildet, og på den måten støtte palestinere som har opplevd amputasjonsskader i Gaza. Dette er rett og slett solidaritet du kan henge på veggen, sier AFK med et smil.

Saken fortsetter under bildet!

Elephant in the room av den bergenske gatekunstneren AFK. Nå kan du sikre deg trykket!


Alle pengene fra salget av de 100 silketrykkene, går til proteseverkstedet på Gaza, Artificial Limbs and Polio Center (ALPC). ALPC er eneste leverandør av proteser og ortoser (støtteskinner). På ALPC er det lokale ansatte, som jobber med å hjelpe sine naboer og medborgere tilbake på beina, og alt skjer uten at det koster pasientene så mye som en krone. Lederen for ALPC, Mohammed Dwema, sier at pengene kommer godt med. De siste tre månedene har verkstedet lånt penger for å betale de ansatte, og de har store utfordringer med å skaffe utstyr til protesene og ortosene. Dessuten, sier Dwema, er det utrolig viktig for oss å kjenne på den solidariteten dere viser med dette prosjektet.

Slik vil pengene bli brukt:

60% av de innsamlede midlene vil gå direkte til å lage proteser til pasientene. 20% vil bli brukt til å implementere en funsraisingplan, som skal gi senteret en mer forutsigbar økonomisk fremtid, og 20 % av midlene vil bli brukt til å betale lønn til de ansatte.

«Elephant in the Room» kan kjøpes flere steder:
– På Facebook: Man kan besøke facebooksiden “Gatekunst for Palestina” og sende en bestillingsmelding på denne siden. Betaling foregår da via Vipps.
– Handala- palestinabutikken i Bergen: Man kan besøke Handala og kjøpe silketrykket der. Betaling via Vipps eller kontant.
– Gategalleriet: Man kan se og kjøpe silketrykket på Gategalleriet. Betaling via Vipps eller kontant.
– AFK sin nettside: Man kan gå til https://shop.afkstreetart.com og kjøpe bildet der. Betaling via nettbutikken.
– E-post: Man kan sende en e-post til heszlein@gmail.com og bestille kunstverket per e-post. Betaling via Vipps.

 

Publisert: 11. desember 2017