Assersek spilte på fredslag og ville bli proffspiller
I BUR: Mohamoud Assersek (25) drømte om å bli fotballproff. Nå har han sittet 2,5 år i israelsk fengsel uten tiltale. – Israel fryktet at han kunne bli et nasjonalt symbol, sier idrettsforsker Gerd von der Lippe.
Av Sissel Henriksen, artikkelen sto på trykk i Klassekampen 23. februar (Fengslet uten dom).
Sultestreiken til Khader Adnan (33) har de siste ukene satt nytt søkelys på Israels utbredte bruk av metoden med administrativ forvaring mot palestinere.
Slik forvaring betyr fengsling uten dom eller anklage. Forvaringen kan vare opp til seks måneder og kan forlenges et ubegrenset antall ganger.
– Dette rammer svært mange palestinere, understreker Gerd von der Lippe, professor ved institutt for idrett og friluftsliv ved Høgskolen i Telemark.
Selv har hun engasjert seg særlig for den unge fotballspilleren Mohamoud Assersek, som har sittet i administrativ forvaring siden 22. juli 2009.
Assersek deltok på Norway Cup i 2003, da han spilte på et historisk fredslag med palestinske og israelske spillere.
– Assersek skulle bare dra fra Gaza til Vestbredden for å prøvespille for et lag i Nablus. Han drømte om å bli proffspiller, og han er et stort talent. Jeg tror Israel frykter den nasjonale symbolverdien flinke palestinske idrettsfolk representerer, sier von der Lippe.
Hun fikk snakke med Assersek på telefon via tolk fra familiens hjem i Gaza i fjor høst, og hun forteller om en ungdom som opplever at årene og fotballkarrieren blir tatt fra ham uten begrunnelse.
– Assersek ble arrestert fordi han mistenkes for å være involvert i terrorisme. Etterforskningen pågår fortsatt, skrev Hildegunn Hansen, presseansvarlig ved Israels ambassade til Oslo i VG i november, og lovet mer info når etterforskningen var ferdig.
Klassekampen forsøkte i går å spørre Hansen om etterforskningen av Assersek nå er sluttført, 2,5 år etter arrestasjonen, men fikk ikke svar.
Khader Adnan ble arrestert 17. desember og startet sultestreik dagen etter. De siste dagene har hans familie og advokater fryktet for Adnans liv, etter 66 dagers sultestreik
Tirsdag fikk Adnan-saken en løsning. Israel lovet at han skulle settes fri 17. april, og at soningen ikke skulle forlenges utover det. Adnan avblåste dermed sultestreiken.
– Denne mannen har ikke blitt anklaget for noe fram til nå, og i forhørene er det ikke kommet fram noen konklusjoner eller beviser mot ham, sier en av Adnans advokater til al-Jazeera, og tilføyer at det eneste israelerne brukte mot Adnan, var at han var aktivist i Islamsk jihad.
– Fangespørsmålet opptar alle fraksjoner og familier i Palestina ettersom de fleste har opplevd å ha et familiemedlem i fengsel, sier Line Khateeb, leder i Palestinakomiteen (Palkom).
Palkom har skrevet brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre og bedt Norge om å engasjere seg for Adnans sak, slik både FN og EU har gjort.
Palkom ber også norske myndigheter ta opp Israels utstrakte bruk av administrativ forvaring.
– I dag er 307 palestinere under administrativ forvaring. 21 av dem er medlemmer av det palestinske parlamentet, PLC, valgt i 2006, og palestinernes «stortingspresident» Abdel Aziz Duaik er en av dem, minner Khateeb om, og oppfordrer norske myndigheter og parlamentarikere til å engasjere seg for å støtte sine palestinske kolleger, og for å presse Israel til å stoppe den utstrakte bruken av administrativ forvaring.
Klassekampen var i går i kontakt med Utenriksdepartementet, som ikke rakk å svare før de gikk i trykken.
sissel.henriksen@klassekampen.no
© Klassekampen
Publisert: 20. mars 2012