Flere tusen kvinner protesterte på Gazastripen

Tusenvis av palestinske kvinner demonstrerte tirsdag kveld langs gjerdet mellom Gazastripen og Israel. De ble møtt av tåregass og kuler av israelske styrker. 
NTB/Palestinakomiteen

Kvinnene kom i busser fra hele Gazastripen. Demonstrantene bevegde seg i grupper inntil 50 meter fra de tungt bevoktede gjerdene, melder nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Gazas helsedepartement ble 17 mennesker skutt og såret av israelske soldater.

Protesterer mot Israels blokade

Siden slutten av mars har befolkningen på Gazastripen demonstrert ukentlig ved grensen. #GreatReturnMarch, eller «Den store marsjen» på norsk, er et initiativ fra palestinerne for å rette verdens oppmerksomhet mot den pågående Nakba de utsettes for av Israel. 

I 70 år har Israel nektet palestinerne grunnleggende rettigheter, deriblant retten til retur og retten til vann. FN anslår at Gazastripen innen 2019 vil være ubeboelig for de to millioner menneskene som bor der, hvorav halvparten er barn. Årsaken til dette er Israels blokade og dens ødeleggende konsekvenser som blant annet medfører at 97 prosent av vannet på Gazastripen er ikke egnet for menneskelig konsum.

Les også: FN fordømmer Israels angrep på sivile

Tirsdagens protest er den første massemobiliseringen av kvinner, ifølge AFP.

– Jeg kom hit for å avslutte marsjen som datteren min startet. Disse demonstrasjonene er fredelige. Vi bare forsvarer vårt land og våre rettigheter, sier demonstranten Rim Abu Irmana, som bærer på et bilde av sin 15 år gamle datter Wasal.

Datteren ble drept 14. mai da mer enn 60 palestinere ble skutt og drept av israelske soldater på Gazastripen.

Dreper barn

Minst 138 palestinere er drept av israelske soldater på grensen de siste tre månedene. Flere av de drepte er barn, helsepersonell og journalister.

Fredag 30. juni ble  Yasser Abu Al-Naja (11) det 16. palestinske barnet som har blitt drept av israelske styrker siden protestene startet 30. mars. Mohammad Al-Hamayda (24) ble skutt og drept samme dag, mens flere palestinere ble kritisk skadd.

Leder av Palestinakomiteen i Norge, Kathrine Jensen, reagerer kraftig på Israels dødelige maktbruk:

– Palestinerne har rett til å si hva de mener om de forholdene okkupasjonsmakten tvinger dem til å leve under, og Israel har ingen rett til å diktere hvordan eller når dette skal skje. Israels dødelige maktbruk er ulovlig og de som har gitt ordrene om å angripe palestinerne må stilles til ansvar for sine kriminelle handlinger.

Palestinakomiteen i Norge krever at den norske regjerningen fordømmer Israels angrep på fredelige demonstranter, legger press på Israel for å heve blokaden av Gazastripen og stanser all handel og samarbeid med Israel innen våpen- og forsvarsteknologi.

11 år gamle Yasser Abu al-Naja ble skutt i hodet av en israelsk skarpskytter fredag 30. juni.

Publisert: 6. juli 2018