Forskjell på okkupert og okkupant

av Line Khateeb, Leder, Palestinakomiteen i Norge 
Innlegget ble publisert i Stavanger Aftenblad,  28. januar 2021

Begrepet apartheidstat er trukket inn i debatten om forholdet mellom israelere og palestinere i et leserinnlegg nylig. Jeg mener ordet beskriver det skillet som i dag eksisterer på Vestbredden.

Israels ambassaderåd, Hagar Spiro-Tal, skriver i Stavanger Aftenblad 23.1. om den israelske organisasjonen B´tselem som nylig kaller Israel en apartheidstat. Hun mener begrepet står i veien for en diskusjon om menneskerettigheter, men svarer ikke på forskjellsbehandlingen B´tselem tar for seg i sitt notat.

Et tydelig skille

Den langvarige okkupasjonen og den systematiske forskjellsbehandlingen mellom palestinere og israelere i de illegale koloniene på Vestbredden er utgangspunkt for kritikken, men Spiro-Tal nevner ikke den pågående okkupasjonen i sitt innlegg. Israel kontrollerer i dag hele området mellom Jordan-elven og Middelhavet, inkludert de okkuperte palestinske områdene på Vestbredden og Gazastripen som er under blokade, bosatt av to folk med ulike lover og rettigheter.

Ambassaderåden skriver at apartheid betyr et tydelig skille, både rettslig og fysisk, mellom folk. Dette skillet eksisterer i dag på Vestbredden. 700 000 israelske borgere i koloniene kontrollerer 42 prosent av Vestbredden. De har egne, separate veier, tar opp land- og vannressurser og lever med helt andre rettigheter enn sine okkuperte, palestinske naboer.

I henhold til Oslo-avtalen fra 1993 skulle palestinerne få selvstyre etter en overgangsperiode på fem år. Snart 30 år senere er de fortsatt underlagt israelsk kontroll. Mens israelske myndigheter annekterer palestinsk land for å utvide de illegale koloniene, er privilegier som reise- og bevegelsesfrihet, å bygge hus på eget land, tilgang til rent vann, osv. forbeholdt de israelske koloniene.

Borgere rangeres

Det er også ulik status for israelske borgere avhengig av deres religiøse tilhørighet. Det er riktig at den palestinske minoriteten i Israel, som utgjør 20 prosent av befolkningen, stiller til valg og deltar i debatten i Israel. De kritiserer også det israelske lovverket som forskjellsbehandler de ikke-jødiske minoritetene i landet, samt palestinerne under okkupasjon eller i eksil.

Vi vil gjerne snakke om disse menneskerettsbruddene og leter etter gode begreper for å forklare hva som er realiteten på bakken. Sørafrikanske venner som husker kampen mot apartheid har lenge sammenlignet situasjonen i Palestina med den de opplevde. Fredsprisvinner Desmond Tutu har selv sagt at den systematiske undertrykkingen av palestinske menn, kvinner og barn fra den israelske hæren ligner undertrykkingen av svarte sørafrikanerne.

For å få til endring må vi støtte like rettigheter for både palestinere og israelere. Å utelukke fem millioner mennesker som lever under okkupasjon fra ligningen, slik Spiro-Tal gjør, er ikke en god start.

Publisert: 29. januar 2021