Fritt Palestina! 29. november er FNs solidaritetsdag for det palestinske folket

Palestinakomiteens lokallag over hele landet markerer i dag FNs solidaritetsdag for det palestinske folket.  – Denne dagen  er viktig fordi den uholdbare situasjonen for palestinerne har vart så utrolig lenge. Den må ikke få gå inn i verdens glemmebok, sier leder av Palestinakomiteen, Kathrine Jensen. 

I Oslo blir det fakkelmarkering i dag  klokken 18.00 til støtte for det palestinske folket. Blant appellantene finner vi Mani Hussaini, leder i AUF, Tora Systad Tyssen, leder i Fellesutvalget for Palestina, Balder Alvær Olafsen fra Sosialistisk ungdom og Marianne Gulli fra Rødt.

– Det blir også kulturelle innslag i form av slampoesi, sier Jonas Iversen, leder av Palestinakomiteen i Oslo. Han håper at så mange som mulig finner veien til Stortinget i kveld for å vise sin støtte til et hardt prøvet palestinsk folk.

BAKGRUNN:

For 70 år siden vedtok FN å dele det historiske Palestina i to stater. Israel ble opprettet ved å ta 78 prosent av palestinernes hjemland, mens palestinerne har ennå ikke fått en fri og suveren stat. I stedet blir palestinerne undertrykt og fordrevet, og landet deres stjålet og okkupert. Nå bor det over 600.000 israelere i de okkuperte palestinske områdene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, fullstendig i strid med folkeretten.

I dag har over 70 prosent av alle landene i verden anerkjent Palestina som stat. Norge er ikke blant disse. Vi har heller valgt å tjene penger på den israelske okkupasjonen, blant annet ved at Oljefondet har investert 5,2 milliarder euro i selskaper som har virksomhet i de ulovlige bosettingene.

I stedet for å legge press på Israel for landets brudd på folkeretten, har den norske regjeringen valgt å legge press organisasjoner som fremmer BDS-kampanjen. BDS står for boikott, desinvesteringer og sanksjoner. I forslaget til statsbudsjett for 2018 står det at regjeringen vil kutte støtte til «organisasjoner som har uttrykt hovedformål å fremme BDS-kampanjen». Regjeringen bør fjerne denne formuleringen i statsbudsjettet og heller forsvare organisasjoners rett til å fremme BDS-kampanjen.

– Palestinerne sitt krav om frihet og like rettigheter er grunnleggende. Vi har en plikt til å sørge for at deres menneskerettigheter respekteres, og det blir en slutt på Israels okkupasjon, kolonisering og apartheid, sier Kathrine Jensen.

Publisert: 29. november 2017