G4S leverer sikkerhetstjenester til bosettinger i Øst-Jerusalem

G4S merke på et gjerde på en bosettingen Ramat Eshkol, Øst-Jerusalem

Publisert 31. januar 2013 av Tom Anderson og Therezia Cooper, Corporate Watch. Oversatt til norsk av Kaja Santelmann

26. januar 2013 tok Corporate Watch bilder av G4S skilt i bosettingene Ramat Eshkol og Ramot Allon, som begge ligger i Øst-Jerusalem. 31. januar kunne Corporate Watch observere Rapiscan maskiner ved begge inngangene til Vestmuren i Øst-Jerusalem (Rapiscans israelske representant er Hashmira, som eies av G4S – for mer info se her). 23. januar 2013 ble det tatt bilder av G4S skilt på utstyr som blir brukt ved Ohel Yitzhak synagogen i gamlebyen i Øst-Jerusalem.

Rapiscan kroppsskanner blir brukt på checkpoint for å gjennom Western Wall som omringer Øst-Jerusalem

Den israelske regjeringen godkjente i november 2012, bygging av 606 nye boliger i den ulovlige bosettingen Ramot. Området rundt Vestmuren, er en del av territoriet som ble ulovlig okkupert av det israelske militæret i 1967. Plazaen ved Vestmuren ble til ved at 650 palestinske hjem ble jevnet med jorden i det marokkanske kvarteret i Gamlebyen. I nærliggende Silwan har palestinske hjem blitt revet for å gjøre plass til en nasjonalpark som er planlagt å knytte sammen området ved Vestmuren og Silwan. Utgravinger blir utført av israelske myndigheter og en settlerorganisasjon som heter Elad. Mandag 28. januar 2013 ble oliventrær revet opp med røtter og palestinsk land flatet ut før en rettskjennelse fikk stoppet videre ødeleggelser (for mer info se her). Nærmere 90 palestinske hjem i Silwan har mottatt rivningsordre.

G4S-utstyr i bruk i en synagoge i den okkuperte Gamlebyen i Jerusalem

Ohel Yitzhak synagogen ble bygd på 1870 tallet, men ble evakuert/forlatt på 1930 tallet. Etter 1967 ble synagogen re-etablert av den sionistiske organisasjonen Ateret Cohanim. I 2010 ble palestinere kastet ut fra en annen bygning i det muslimske kvarteret/delen av gamlebyen i okkuperte Øst-Jerusalem for å rydde vei for et Ateret Cohanim prosjekt. Ateret Cohanim er blitt beskylt for å sette i gang prosjekter med det mål å jødifisere Øst-Jerusalem (for mer info se her)

G4S er det største sikkerhetsselskapet i verden og den største arbeidsgiveren på London Stock Exchange, som opererer i 125 land over hele verden. Det tilbyr en rekke tjenester i (1948) Israel og de okkuperte områdene, inkludert sikkerhetstjenester for bedrifter som opererer i ulovlige israelske bosettinger, utstyr og vedlikeholdstjenester til militære kontrollposter på Vestbredden og Erez checkpoint i Gaza, samt utstyr og vedlikeholdstjenester til alle israelske fengsler på Vestbredden og Israel (les rapporten «The Case of G4S» av Who Profits).

At G4S leverer disse tjenestene til israelske ulovlige bosettinger på palestinsk land gjør det helt avgjørende å legge press på G4S i tråd med den palestinske oppfordring til boikott, deinvestering og sanksjoner mot selskaper som medvirker til Israels kolonisering, okkupasjon og apartheid.

Se også artikkel om FN-krikk av Israels brudd på folkeretten pga de ulovlige bosettingene.

Publisert: 3. februar 2013