Giverlandsgruppen: Fortsatt internasjonal støtte til Det palestinske området

Pressemelding fra norsk UD:

Giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC) møttes i dag i Brussel og bekreftet det internasjonale samfunnets videre støtte til økonomisk utvikling og reformer i Det palestinske området. Palestinerne står nå overfor store økonomiske utfordringer. – Vi har et kollektivt ansvar for at det palestinske statsbyggingsprosjektet videreføres som et grunnlag for en palestinsk statsdannelse, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Giverlandsmøtet konkluderte med at internasjonale giverbidrag, palestinske innsparinger og israelsk tilrettelegging for palestinsk økonomisk vekst er viktige tiltak for å unngå en økonomisk krise i Det palestinske området.
– Statsminister Salam Fayyad har lagt grunnlaget for en positiv utvikling i det palestinske samfunnet gjennom omfattende reformer. I dagens vanskelige Hvis du er klart for et skikkelig casinoparty har du sa definitivt kommet til det rette stedet! Les alt om Casumo blackjack online i var omtale. økonomiske situasjon er det avgjørende at det internasjonale samfunnet opprettholder sitt engasjement for å bidra til stabilitet og sikre de palestinske institusjonene, sier Støre.

– Givernes bidrag vil kunne sikre økonomisk stabilitet i en vanskelig situasjon, men kan ikke skape en bærekraftig økonomisk vekst over tid, sier Støre.

I rapporter fra IMF, Verdensbanken og FN som ble presentert under møtet, ble det understreket at de israelske restriksjonene for palestinsk næringsvirksomhet må bygges ned langt raskere for at palestinsk økonomi kan bli levedyktig.

– Et hovedtema under møtet var behovet for å forbedre ordningene for israelsk innkreving og overføring av palestinske toll- og avgiftsinntekter. Dette er resultat av palestinernes rettmessig verdiskaping. Overføringene må gjennomføres regelmessig, og ikke bli gjort avhengig av den politiske situasjonen mellom partene. Vi er positive til at israelske og palestinske myndigheter nå er i dialog om dette viktige spørsmålet, sier utenriksminister Støre.

EUs høyrerepresentant, Catherine Ashton, var vertskap for dagens AHLC-møte, som ble ledet av utenriksminister Jonas Gahr Støre. Den palestinske statsministeren, Salam Fayyad, og Kvartettens Midtøsten-utsending Tony Blair, Israel og sentrale giverland deltok også. Giverlandsgruppen opprettholdt konklusjonen om at palestinske myndigheter er institusjonelt rede til å danne en palestinsk stat.

Vedlagt følger ”Chair’s Summary” fra AHLC-møtet i Brussel 21. mars