#GreatReturnMarch – fredelige demonstranter møtt med dødelig vold

Palestinakomiteen i Norge fordømmer Israels angrep på palestinere som deltar i «den store marsjen», en fredelig markering av palestinernes rett til å vende tilbake til sine hjem i tråd med FNs resolusjon 194.

30. mars 2018 ble 30 000 fredelige demonstranter på Gazastripen møtt med tåregassgranater som ble sluppet fra droner og skarpe skudd fra israelske snikskyttere. Minst 16 mennesker ble drept og mer enn 1400 såret da ubevæpnede palestinere møtte opp til starten av den Gandhi-inspirert markeringen ”The Great Return March” som skal vare til 15. mai. Den seks uker lange punktmarkeringen finner sted på Gazastripen langs grensesperringen mot Israel.

OPPDATERING: 28. april melder FN at minst 40 palestinere er drept under protestene på Gazastripen. I tillegg er 5 551 er såret. Les mer her. 

30. mars er den palestinske Landdagen som har blitt markert hvert år siden 1976, da 6 palestinerne ble drept mens de protesterte mot Israels konfiskering av palestinsk land i Galilea.
15. mai i år er det 70 år siden starten for palestinernes katastrofe, Nakba, da mer enn 750 000 mennesker ble fordrevet fra sine hjem og siden har levd som flyktninger.

«Den store marsjen» er et initiativ fra palestinerne for å rette verdens oppmerksomhet mot den pågående Nakba de utsettes av Israel som i 70 år har nektet palestinerne grunnleggende rettigheter, deriblant retten til retur og retten til vann.
FN anslår at Gazastripen innen 2019 vil være ubeboelig for de 2 millioner menneskene som bor der, hvorav halvparten er barn. Årsaken til dette er Israels blokade og dens ødeleggende konsekvenser som blant annet medfører at 97% av vannet på Gazastripen er ikke egnet for menneskelig konsum.

Palestinerne har rett til å si hva de mener om de forholdene okkupasjonsmakten tvinger dem til å leve under, og Israel har ingen rett til å diktere hvordan eller når dette skal skje. Israels dødelige maktbruk er ulovlig og de som har gitt ordrene om å angripe palestinerne må stilles til ansvar for sine kriminelle handlinger.
Videoer fra marsjen viser hvordan palestinere som løper bort fra grenseområdet blir skutt i ryggen, og en mann ble skutt i underkroppen mens han ba. Allerede før marsjen startet ble en bonde drept mens han sto på sitt eget jorde vel en kilometer fra grensen.
Israels nedrige og feige angrep på fredelige demonstranter er ulovlig og må få konsekvenser.

Palestinakomiteen i Norge krever at den norske regjerningen fordømmer Israels angrep på fredelige demonstranter, legger press på Israel for å heve blokaden av Gazastripen og stanser all handel og samarbeid med Israel innen våpen- og forsvarsteknologi.

 

 

 

Publisert: 31. mars 2018