Handel som solidaritet. Engasjement virker!

av Mari Natvig Sandene, Palestinabutikken Al Quds.

Denne teksten ble først publisert i Palestinabutikken Al Quds’ eget nyhetsbrev i mars og på Facebooksiden til Mari Natvig Sandene der den ble delt nesten 150 ganger. Det strømmet inn bestillinger i Al Quds’ nettbutikk fra hele landet, slik at Palestinabutikken klarte seg gjennom mars måned. Et rørende eksempel på poenget i teksten om at engasjement og solidaritet virker!

Hei! Jeg heter Mari og jeg er styremedlem i Al Quds. Nå skal jeg fortelle en liten historie. En historie om engasjement og hvor viktig det kan være. For ett år siden var jeg veldig bekymret for hvordan det skulle gå med Al Quds, som jeg sitter i styret til. Før påske i fjor stengte vi butikken i Markveien på Grünerløkka. Vi ønsket å ta vår del av ansvaret med å hindre smitte i befolkningen selv om vi visste at det ville sette butikken i en svært vanskelig økonomisk situasjon. Al Quds er også et reisebyrå og pandemien gjorde at alle reiser var avlyst på ubestemt tid.

Samtidig visste vi veldig godt at krisen var enda mye større i Palestina. Daglig leder i butikken, Marte, snakker med samarbeidspartnerne våre nesten hver dag. Over natta hadde de mistet nær sagt hele livsgrunnlaget sitt.

Vi måtte legge en plan…

Helt i starten, da alt stengte, tok jeg med meg varer hjem og solgte til alle jeg kunne: venner, venners venner, familie og naboer. Samtidig oppdaterte Marte nettbutikken med alt vi hadde av såpe, olivenolje, kaffe, oliventre, broderier i utallige variasjoner og keramikk – masse keramikk!

Vi har ikke noe fotostudio, bilder blir vanligvis tatt i butikken. Men nå tok jeg med meg en haug med varer hjem, plasserte dem i bokhylla og på stuegulvet hjemme og knipset løs. Jeg var hjemme i permisjon med datteren min, Ebba, på denne tiden, og jeg hadde derfor litt ledig tid. Ebba krabbet rundt på gulvet mens jeg fotograferte i vei.

Baby Ebba bidro på sin måte da vi skulle oppdatere nettbutikken med nye bilder.
NB! Verken baby eller keramikk ble skadet i forbindelse med
produktfotograferingen til www.palestinabutikken.no

Så satte vi i gang gratis hjemlevering til alle i Oslo og med rimelig frakt til resten av landet fikk dette virkelig fart på nettbutikken vår. Enten kjørte vi ut varer, eller så vi travet vi byen rundt til fots og leverte.

Jeg husker spesielt godt en gang Marte, sønnen hennes Ole, baby Ebba og jeg gikk sammen på Grünerløkka med to barnevogner fulle av varer til solidariske Al Quds-kunder. Heldigvis foretrakk Ebba bæresele og Ole ville gå selv. Det var en stor glede å få treffe kundene våre og det ga meg virkelig følelsen av å gjøre noe meningsfylt!

Noen kunder fikk varene sine heist opp med hyssing via verandaen. Andre tok imot bestillingen sin gjennom vinduet. Vi gjorde alt vi kunne for å sikre god avstand og forsvarlig smittevern. Hele tiden opprettholdt Marte den nære kontakten med samarbeidspartnerne våre i Palestina. Mange steder på Vestbredden var fullstendig nedstengt i lang, lang tid.

«Korona har gjort at det er nesten 100% stopp i salget. Det er ingen folk og ingen turister. Jeg sitter bare i butikken for å få tiden til å gå. Det er veldig vanskelig,» fortalte samarbeidspartneren vår, Majdi A. Amro i fjor sommer. Det ble, om mulig, enda viktigere for oss enn før å støtte Palestina gjennom salg av varer.

Mari og Ebba på tur

For meg personlig var det stort sett Al Quds og Al Quds´ overlevelse jeg brukte mest tid på å tenke på i hele fjor. Ofte døgnet rundt. Pønsket ut ideer. Formulerte hele tankerekker i hodet. Engasjerte meg på en måte som jeg ikke kan huske at jeg har gjort før. Jeg var så engasjert at det nesten gikk helt rundt for meg noen ganger.

Jeg begynte å skrive. E-poster, tips til aviser, innlegg i diverse Facebook-grupper. Laget annonser. Ringte rundt. Så fant jeg ut at vi kunne skrive våre egne artikler – om handel med Palestina, om munnbind for Palestina, om palestinaskjerfet historie. Palestinakomiteen i Norge var en fantastisk støttespiller i dette arbeidet.

Det fabelaktige var at alt dette arbeidet virket. Engasjement virker!

Styreleder i Al Quds, Trygve Natvig, og styremedlem, Guri Riksaasen jobbet for å holde motet oppe under den første nedstengningen i Norge i fjor. Guri er en fabelaktig medhjelper når butikken må holde stengt. Hun kjører hele Oslo rundt og leverer varer hjem til folk. –

» Å være med å kjøre ut varer er meningsfullt for meg fordi jeg får en følelse av å binde produsenter og kunder sammen. Jeg liker kundene våre og jeg blir så glad for at de velger å handle hos oss!» – Guri Riksaasen.

Flere og flere fikk øynene opp for Al Quds og hva det er vi driver med. Dere handlet, snakket med oss og om oss, engasjerte dere sammen med oss. Vi har gått skytteltrafikk mellom butikk og postkontor og vi har sendt palestinske varer til Lindesnes i sør og helt til Svalbard i nord.

I 2020 importerte vi faktisk flere varer fra Palestina enn Al Quds har gjort noensinne tidligere. Og enda var butikken nesten tom etter jul!

Inntektene fra salget av munnbindene av Palestinaskjerf alene, har foreløpig samlet inn over 10 000 kroner til ulike sosiale prosjekter i Betlehemsområdet, og spesielt til folkehelseinitiativet PAMSD. En liten systue utenfor Hebron som var uten oppdrag grunnet corona fikk arbeid igjen takket være deres store interesse for de samme munnbindene.

Palestinabutikken Al Quds er også et reisebyrå

«Palestinabutikken er nemlig ikke bare en butikk. Det er en måte å drive virksomhet som gjør en forskjell for mennesker som lever under okkupasjon. Det er handel som solidaritet. Det er engasjement i butikkform!»

Og nå….

Nå er vi inne i enda en periode med nedstengning og stor usikkerhet. Situasjonen i Palestina kan beskrives som forferdelig. Mens Israel fremheves som verdensledende når det gjelder å vaksinere befolkningen sin, gjelder ikke det samme for palestinerne som lever under okkupasjon.

Inntektene til turistnæringen er fortsatt fullstendig fraværende i Palestina. Å handle med Palestina er derfor minst like viktig i dag som for et år siden. Hudpleieprodusenten Vitalité i Ramallah, kvinnene som broderer i Abu Dis, såpefabrikken i Nablus, keramikerne i Hebron, oliventreskjærerne i Betlehem og bryggeriet i Taybeh som vi kjøper olivenolje fra – jeg heier på dem alle sammen!

Situasjonen for Al Quds er også usikker. Med stengt butikk og et reisebyrå som ligger brakk på ubestemt tid er de største delene av inntektsgrunnlaget vårt borte. Derfor setter vi igjen alle kluter til i nettbutikken vår. Den er full av varer og vi er klare til å sende ut til hele landet. I Oslo-området tilbyr vi igjen gratis hjemlevering av varer hver tirsdag frem til over påske.

Mest av alt håper jeg at dere, kjære kunder, samarbeidspartnere og aksjonærer, fortsatt husker på oss og hva vi driver med. Al Quds har eksistert i over 30 år og vårt største ønske er at vi skal overleve dette også. Vi lover at vi ikke skal gi opp, men vi trenger hjelp til å komme oss videre.

Besøk nettbutikken her
Publisert: 25. april 2021