Prest ville fjerne Palestina-venner fra kjøpesenter

 – Han innskrenker ytringsfriheten vår, sier leder i Palestinakomiteen Narvik.

Det var lørdag ettermiddag episoden skjedde. Palestina-komiteen delte ut løpesedler på AMFI Narvik for en solidaritetsaksjon. Det fikk prest Trond Laksaa, til å se rødt. Han var tilfeldig innom kjøpesenteret da han ble oppmerksom på Palestina-komiteens stand (bilde: Prest Trond Laksaa til venstre og Jan Erik Steen fra Palestinakomiteen til høyre). Palestinakomiteens leder i Narvik, Trude Hoel, beskriver episoden slik på sin åpne facebook-profil: – I dag sto medlemmer fra Palestinakomiteen i Narvik på et av kjøpesentrene i Narvik og delte ut løpesedler (…). Etter cirka en time ble vi kontaktet av en profilert prest fra den Norske kirke der vi fikk ganske tydelige signaler om at han ikke syntes noe om at vi sto inne på kjøpesenteret. Han gikk ganske aggressivt til verks mot en av deltakerene ved standen, skriver Hoel.

Krenket yttringsfrihet

Til www.fremover.no forteller hun om hvordan et av komiteens medlemmer reagerte etter at Laksaa tok kontakt første gang. – Han var sjokkert over holdningene hannes, men Laksaa var ikke agressiv da, sier hun. Men agressiviteteten tok seg opp straks etter, beskriver Hoel. – En liten stund etterpå ble vi oppringt av samme person der han fortalte at han hadde klaget til senterledelsen på at vi fikk stå der. Og at enten måtte vi forlate senteret, eller så kom han til å ta med seg sine saker og forlate senteret. Han hadde en hyggelig aktivitet for barna på tredje plan med hoppeslott. Vi ble så kontaktet av senterleder ved kjøpesenteret hvor vi vennlig ble oppfordret til å ikke være aggressiv mot kundene eller overfalle dem med litteratur, skriver Hoel videre på sin facebookprofil. Etter at Laksaa hadde snakket med senterledelsen, fikk Palestinakomiteen beskjed fra senterlederen at de ikke fikk lov å ta kontakt med, eller snakke med, noen av senterets besøkende, forteller Hoel lørdag kveld. – Jeg opplevde at Laksaa fikk innskrenket yttringsfriheten vår, sier hun til fremover.no. Trond Laksaa er i tillegg til å være prest i Narvik kirke, også bystyremedlem for Venstre for Narvik. – Jeg diskuterte med dem som privatperson, ikke som venstrepolitiker eller prest, mener Laksaa. – Om det han gjorde var han som privatperson, prest eller politiker, det er meg knakende likegyldig, sier den opprørte lederen i Palestinakomiteen.

Avviser agressivitet
Laksaa har selv beskrvet det som skjedde på sin facebook-profil. – I dag kom jeg til Amfisenteret i Narvik litt over klokka 13 og ble møtt av en person fra Palestinakomiteen som delte ut ”flyers” til støtte for Palestinernes sak. De hadde også en stand som tydelig oppfordret til boikott av staten Israel, det eneste demokratiet i midtøsten. Dette var noe jeg reagerte på og jeg informerte senterledelsen om dette. Jeg gav også Palestinakomiteen beskjed om at jeg hadde gjort dette og grunnen til dette. Dette for å være ryddig og for at de ikke skulle tro andre hadde gjort det. Han skriver at han reagerer på at et kjøpesenter tillater en aksjonsgruppe å ha et slikt stand. – Jeg er som sagt meget overrasket over at senterledelsen tillater en slik aksjonsgruppe å ha stand ved en av hovedinngangene til senteret. Dette mener jeg uansett hvilket standpunkt man måtte ha i den betente konflikten (det er ikke hemmelig at jeg ikke støtter Palestinakomiteens synspunkter og virkelighetsforståelse). Har senterledelsen blant annet tenkt på at Palestinakomiteen oppfordrer til boikott av varer fra Israel? Varer som selges i senteret (mat, elektronikk med mer)? Til fremover.no avviser Trond Laksaa at det var noen agressiv stemning. – Det var ingen agressiv stemning i det hele tatt. Og jeg kjenner meg ikke igjen i det at jeg blir fremstilt som sint, sier han.

Propaganda
Laksaa reagerer på at kun en side av konflikten var representert. – Når dette er sagt er det sted og måte jeg reagerer på. Palestinakomiteen må kjempe for palestinernes sak på samme måte som Israelerne har mange som kjemper deres sak. Men denne kampen har ikke noe på Amfi storsenter en lørdags formiddag å gjøre. Særlig ikke når kun den ene siden i konflikten er representert. Folk får jo bare høre propaganda fra den ene siden. Dermed kan det også virke som om Amfi storsenter har tatt siden i konflikten, noe de skal være forsiktig med å gjøre. Presten mener at fremstillingen av diskusjonen mellom han og Palestinakomiteen som agressiv er bare tull. – Det er en direkte løgn, og bare et forsøk fra Palestinakomiteen på å få PR i media, sier han.