Hvilken rasist fikk flest stemmer?

Tekst: Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen
Skjermdump: +972 Magazine

Denne teksten ble først publisert i Klassekampen 5.november

Valget i Israel stod mellom den sionistiske høyresiden og den ekstreme sionistiske høyresiden. Det ble ekstremistene som fikk flertallet av stemmene.

Hva vil så resultatet bety for palestinerne? Syv millioner palestinere lever under israelsk kontroll. Kun 1.8 millioner av dem har stemmerett og kan si hva de mener om staten som styrer dem.

Ingen stemmerett

I Øst-Jerusalem, som har vært annektert i 55 år, lever 400 000 palestinere under israelsk kontroll, men uten rett til å stemme og bestemme over egne liv. Hverken Norge eller internasjonal lov anerkjenner Israel sin rett til kontroll over byen, likevel er dette realiteten de har levd med i 55 år. Den samme politikken har lagt fast, uavhengig av hvem som styrer Israel.

Med Yair Lapid som statsminister i Israel de siste månedene, har palestinere på Vestbredden nettopp hatt den dødeligste måneden siden 2005. I Øst-Jerusalem ble flyktningeleirene Anata og Shufat stengt av og 300 000 mennesker var beleiret i en uke. Dette er nabolag i Øst-Jerusalem som er adskilt fra resten av byen sin bak en mur. Mange av innbyggerne har såkalt Jerusalem ID-kort. Det betyr at de lever under israelsk styre i en annektert by og har israelsk id-kort, men ikke kan stemme og definitivt ikke bevege seg fritt. Tilgangen til deres nabolag bestemmes av hvorvidt okkupanten holder veisperringen åpen eller ikke. Kan det bli verre enn det er i dag?

Ekstreme sionister

Under valgkampen har den høyreekstreme rasisten Itemar Ben Gvir, leder for partiet Otzma Yehudit-Jødisk Styrke, oppmuntret til vold mot palestinere. Under et fremstøt i valgkampen dro han til et palestinsk nabolag i Jerusalem, trakk frem pistolen sin og sa til politiet: hvis de kaster stein, skyt dem! Felleslisten han stilte til valg på, religiøs sionisme, fikk 14 av 120 seter i det israelske parlamentet. Hva vil skje om Ben Gvir blir minister i en ny regjering?

Israel har hatt fem valg på vel fire år. De klarer ikke å danne en flertallsregjering som varer. Konsekvensen av de stadige valgkampene er at trakasseringen, volden og fordrivelsen av den palestinske befolkningen har økt i omfang. Det synes i antall angrep fra israelske settlere og den israelske hæren. I fjor ble 15525 personer skadd av okkupasjonsstyrkene på Vestbredden. Så langt i år er 8709 skadde mens 152 er drept, av dem 32 barn.

Korrupsjon og ytre høyre

Netanyahu er kjent for å være både kynisk og brutal og er tiltalt for korrupsjon. Han har så langt klart å trenere rettsprosessen mot seg og som ny statsminister vil han igjen slippe unna. Netanyahu er også mannen som stod nær ledere som Trump, Urban, Modi og Jair Bolsonaro i sin regjeringstid. Han fikk i stand Abraham-avtalene mellom Israel og en rekke autoritære arabiske regimer. Dette er ikke fredsavtaler som vil føre til at den israelske okkupasjonen opphører, men store handelsavtaler som sikrer regimene i gulfen tilgang til israelsk overvåkningsteknologi og våpen. Ingen av dem er interessert i demokrati eller menneskerettigheter.

Apartheid og brudd på internasjonal lov

I dag bor det like mange israelske jøder som palestinere mellom Jordanelven og Middelhavet. Samtlige lever under israelsk kontroll, fem millioner palestinerne på Vestbredden og Gaza under militær okkupasjon. De er prisgitt israelske ledere sin politikk og har ingen kanaler for å påvirke den. Valgkampen i Israel har i liten grad handlet om hva som skal skje med den okkuperte befolkningen og potensialet for en palestinsk stat. Dette er heller ikke noe Netanyahu kommer til å prioritere. I stedet frykter både palestinerne med israelsk statsborgerskap og dem under okkupasjon at hatprat og oppfordringer til vold mot palestinere vil få mer legitimitet. Det samme vil gjelde de ulovlige koloniene på Vestbredden.

Den eneste måten å stoppe det sionistiske koloniseringsprosjektet, er med sanksjoner og handlinger som viser at Israel holdes ansvarlig for brudd på folkeretten og menneskerettigheter. Både Netanyahu og Ben Gvir vil protestere høylytt, men det er lov å håpe at deres voldsforherligelse og de humanisering av palestinerne vil få flere i Europa og USA til å våkne. Dokumentasjonen har forelagt i flere tiår. Det er ikke for sent å stå opp for at internasjonal lov skal være førende prinsipper. Også når forbryterne er nære allierte av vesten.

Så langt har hverken Norge, EU eller USA villet holde Israel ansvarlig for statens alvorlige brudd på internasjonal lov. De siste årene er det kommet en rekke rapporter som dokumenterer at Israel er skyldig i forbrytelser mot menneskeheten, fordrivelse og apartheid. Etter 55 år er okkupasjonen blitt permanent. Den er ulovlig og et instrument for å ta over mer palestinsk land, noe europeiske ledere er fullt klar over. Stemmer som taler for at hele det historiske Palestina bør være en del av en jødisk stat har fått langt flere representanter etter det israelske valget. Spørsmålet er om dette vil ha noe å si for Vestens relasjon til Israel?

Publisert: 11. november 2022