Hvor lenge skal vi sitte på sidelinjen?

Tekst: Eddie Whyte

Dette innlegget først stod på trykk i Dagsavisen 10.august 2022.

I disse dager er vi vitne til enda en eskalering av den såkalte «konflikten» mellom Palestina og Israel. De israelske angrepene er en del av et høyt politisk spill på hjemmebanen som går ut over de uskyldige i Palestina. Allerede i løpet av et døgn er 24 døde (hvorav 6 barn), 203 såret og 650 boenheter helt eller delvis bombet i stykker.

Israels forsvarsminister Benny Gantz som leder en av verdens største militærmakter skal han ha sagt at myndighetene “forbereder handlinger som vil fjerne trusselen fra regionen”. «Operasjonen» skal pågå i en uke. Da kan vi forvente et reelt blodbad. Nesten 2 millioner mennesker i Gaza er innesperret i det mange kaller verdens største utendørsfengsel.

Tenk deg 2 millioner mennesker innesperret på et område som er 360 kvadratkilometer – et område som tilsvarer en syvende del av lille Vestfold. Gjennomsnittsalderen er under 18 år. De mangler mat, vann, strøm og medisiner. Og det var før de siste angrepene fra okkupasjonsmakten som har holdt dem innesperret i over 50 år.

Ingen kan rettferdiggjøre drap på barn og unge. Når de israelske dronene eller bombeflyene kommer, finnes det ingen plass å gjemme seg, ikke noe sted å rømme til, ingen tilfluktsrom. Kamper i Gazas gater vil umulig kunne gjennomføres uten at enda flere uskyldige barn blir skadd og drept.

Jeg har vært i Palestina flere ganger. Jeg møtte vanlige mennesker som deg og meg. Mennesker som ønsker å leve i fred. Ungdommer som drømmer om jobb, kunne reise og se verden, møte andre ungdommer og å kunne få bevege seg fritt.

Et nytt angrep på Gaza er et angrep på barn, ungdom og en sivilbefolkning som ikke har bedt om dette. Barn og ungdom har ingen skyld i det som skjer. Nå drepes de igjen i Gaza, de kan ikke bevege seg trygt utenfor husene sine og kan ikke sove trygt i sengene sine. Dette er ikke en verden i 2022 verdig.

Hvor lenge kan vi sitte på sidelinjen og se på, og godta angrep på en sivilbefolkning og barnemord? Bombinga av Gaza må opphøre straks! Sivilbefolkningen må få internasjonal beskyttelse. Norge må kreve at Israel hever blokaden og åpner forsyningslinjene til det palestinske helsevesenet i Gaza, spesielt sykehusene. Israel har som okkupant hovedansvar for å stoppe angrepene på Gaza og starte våpenhvileforhandlinger. Den norske regjeringen har et ansvar for å sørge for at dette skjer.

Publisert: 10. august 2022