Innlandet fylkeskommune skal ikke kjøpe varer og tjenester som åpenbart kommer fra stater som bryter folkeretten

Innlandet fylkesting vedtok 17. juni at fylkeskommunen gjennom sine anskaffelser ikke skal kjøpe varer og tjenester som åpenbart kommer fra stater som okkuperer andre områder i strid med folkeretten.

Fylkeskommunen skal også støtte opp under internasjonale ordninger som tydelig merker produkter med opprinnelsesland.

Forslaget ble fremmet av Johannes Wahl Gran (MDG) på vegne av SV og MDG.

– En ting er å si at vi ønsker rettferdighet, noe annet er å vise det gjennom innkjøp. Det offentlige handler inn for flerfoldige milliarder, så det gjør en forskjell hva skattepengene brukes til. Vi må støtte det vi vil ha mer av, framfor det vi mener er dårlig. Valg som gjøres i det offentlige gir også gjerne ringvirkninger til det private næringsliv og befolkingen. Derfor blir jeg veldig glad for vedtak som dette, sier Johannes Wahl Gran til Palestinakomiteen.

Med dette tar fylkeskommunen i sin anskaffelsesstrategi et samfunnsansvar for etisk og rettferdig handel.

– Ved at fylkeskommunen gjør dette vedtaket , så blir jeg stolt over å være innbygger i Innlandet. Vi ser utenfor våre egne grenser og viser gjennom våre innkjøp at vi ikke godtar brudd på folkeretten. Og vi godtar ikke at andre land undertrykker mennesker, kommenterer Maria Nilsen Aksnes, som er fylkestingsrepresentant for Rødt i Innlandet.

Her kan du lese relevante protokoller fra behandlingen av saken:

Saksprotokoll for møte i administrasjonsutvalget 8/6/2020
Saksprotokoll for møte i fylkesutvalget 9/6/2020
Saksprotokoll for møte i Innlandet fylkesting 16/6/2020

Gjør som Marcela: Krev at varen skal være tydelig merket med opprinnelsesland!

Marcela Molina trodde hun hadde kjøpt norske nypoteter, men etter nærmere ettersyn viste det seg at potetene bare var pakket på Huseby gård i Lier, men dyrket i Israel. Hun klaget, og leverandøren måtte trekke produktet fra markedet. 

Bruk din forbrukermakt!

De store butikkjedene som Coop, Meny, Kiwi, Joker og Rema 1000 forteller at stadig flere kunder klager over israelske varer. Kundene vil ha etisk og rettferdig handel.

Er du også lei av å høre at matvareselskapene sier at de tar samfunnsansvar? Si ifra til fruktsjefen og daglig ledelse om at du ikke vil støtte opp under en stat som vedvarende og grovt bryter folkeretten! Det er også en god ide å sende en e-post til butikkjeden sentralt. 

Klikk her for å kontakte KIWI sentralt
Klikk her for å kontakte REMA sentralt
Klikk her for å kontakte Coop sentralt

Gjør som Marcela – bry deg, aksjoner, meld fra! Dersom alle medlemmene i Palestinakomiteen jevnlig protesterer, vil butikkene motta mange tusener klager – det vil bli lagt merke til!

Medlem i Palestinakomiteen og tom for klistremerker? Send en e-post til post@palestinakomiteen.no

Sjekk varene for opprinnelsesland før du handler! Frukt og grønnsaksvarer er ofte dårlig merket.
Publisert: 22. juni 2020