– Israel må utvises fra FIFA

– Israel må utvises fra FIFA. Men når de har avsluttet apartheid vil jeg stå fremst i køen over dem som ønsker dem velkommen tilbake.

Det sier irske John Tymon, som befinner seg i Norge for å knytte kontakt med Palestina-aktivister i det norske fotballmiljøet.

Blokerer palestinsk fotball

Tymon, som selv er ihugga Arsenal-fan, var med å starte kampanjen Football Against Apartheid (FAA) i kjølvannet av angrepet på Gaza i 2014. Kampanjens mål er å få Israel utvist fra FIFA (Den internasjonale fotballføderasjonen). Aktivistene jobber på en veldig «hands-on» måte, ved å reise til fotballstadionene med supporter-bannere hvor det står eksempelvis «Spurs Fans Against Apartheid» og «Arsenal Fans Against Apartheid«.

– Det er ikke så lett å få fotballfans til å engasjere seg politisk i Palestina/Israel-saken, men anti-apartheid-bannerne gjør at fotballfansen blir nysgjerrig og kommer bort for å prate. Vi informerer og deler ut løpesedler, og så begynner ballen å rulle, forklarer John.

– Etter hvert har vi fått mange støttespillere i fotballklubber i hele Europa, sier John, og trekker fram Barcelona og Celtics som eksempler på klubber hvor fansen har engasjert seg.

Under apartheidtiden i Sør-Afrika var han engasjert i arbeidet med å få Sør-Afrika utestengt fra FIFA. Lærdommen fra den gang er nyttig når han jobber med Football Against Apartheid:

– Sør-Afrikas utestengelse fra FIFA i 1976 ble begynnelsen på slutten av apartheid i det landet. På samme måte ønsker vi å utvise Israel fra FIFA på grunn av apartheidpolitikken de bedriver overfor palestinere, sier Johan.

-På hvilken måte blokerer Israel palestinsk fotball?

– For det første får ikke palestinske lag spille mot hverandre slik man vanligvis får i fotballigaer. Ingen spillere fra Gaza får dra til Vestbredden for å spille, og vice versa. Både fotballspillere og fans mister denne retten, sier John.

Han får støtte av den norske drettsprofessoren og fotballaktivisten Gerd von der Lippe:

– Jeg er opptatt av at Israel blokerer utviklingen av fotball i Palestina. For eksempen har FIFA blitt invitert til Gaza for å trene spillere i Gaza. De takket ja til invitasjonen, men de ble nektet adgang til Gaza av Israel. Det er utallige slike eksempler. Israel ønsker ikke mannlige palestinske helter eller fotballstjerner. Mahmoud Sarsak var en slik helt, sier Gerd von der Lippe.

Mahmoud Sarsak ble arrestert i 2009 på grenseovergangen Erez, da han skulle til Vestbredden for å signere kontrakt med Balata fotballklubb. Alle papirene hans var i orden, og han hadde varslet israelske myndigheter om reisen. Det ble aldri noen kontraktskriving med Balata. Isteden ble Sarsak fengslet i tre år. Etter sterkt internasjonalt press ble Sarsak løslatt i 2012.

Saken fortsetter under bildet.

John Tymon fra Football Against Apartheid oppfordrer fotballfans til å engasjere seg . – Fotball handler om rettferdighet og fair play. Derfor bør Israel utestenges fra FIFA. De driver ikke med fair play overfor palestinerne, sier John. Til høyre Gerd von der Lippe.

Fotballstadioner blir bombet

Gerd von der Lippe roser palestinerne evne til å bevare pågangsmotet under blokade og okkupasjon:

– I Gaza lager de en slags «liksom-verdenscup» siden de ikke får lov til å reise ut for å spille. De dikter landslag – for eksempel erl Rafah Tyskland. Så spiller de mot hverandre og deler ut pokaler til vinnerne, sier Gerd.

Et annet problem er at det rett og slett ikke finnes steder å spille fotball:

–  Fotballstadioner og klubbhus i Gaza ble bombet sommeren 2014. I Gaza må spillerne spille på sandgrunn, forteller Gerd.

– Akkurat som de fire Bakr- småguttene som ble drept i 2014 av israelske eksplosiver mens de spilte fotball på stranden i Gaza, skyter John inn.

Fetteren til de fire guttene,  Mohammed Bakr, ble for øvrig drept av israelske styrer i mai i år mens han var ute og fisket i båten sin.

Les også: Israel skyter på palestinske fiskere 

I Gaza er det ingen spøk verken å spille fotball eller å fiske.

– Hva kan aktivister i Norge gjøre for å engasjere seg i denne saken?

– Hele tiden spille på riktig banehalvdel – den antirasistiske. Skriv leserbrev og legg press på FIFA, sier Gerd von der Lippe.

 

Publisert: 18. august 2017