Khan al-Ahmar: Nå må utenriksministeren på banen!

Tekst og bilder: Eddie Whyte. Teksten er først publisert i Dagsavisen Nye Meninger. 

Israels kolonisering av den palestinske vestbredden fortsetter som aldri før, og over 600 000 såkalte «bosettere» okkuperer nå palestinsk land, sterkt i strid med folkeretten. Trumps inntog i Det hvite huset har gitt Netanyahu-regjeringen frie tøyler, og en intensivert koloniseringspolitikk er i ferd med å spille muligheten for tostatsløsningen som ble forhandlet gjennom Oslo-avtalen, utover sidelinjen.

Halvparten er barn

I forrige uke besøkte en delegasjon fra den norske fagbevegelsen beduinlandsbyen Khan al-Ahmar, ikke langt fra Jerusalem. Den ligger inneklemt mellom den nye israelske kolonien Ma’ale Adumim og en av byens rike forsteder, Kfar Adumim.

Landsbyen er hjem til 200 palestinere, nesten halvparten av dem barn, og har blitt et internasjonalt symbol på den palestinske frigjøringskampen etter at en videoreportasje som gikk verden rundt, viste israelske styrker som brutalt slo menn, kvinner og barn i et forsøk på å tvangsflytte beboerne. Khan al-Ahmar har blitt angrepet av israelske bulldosere gjentatte ganger – målet er å rive landsbyen og tvinge palestinerne bort fra området.  

Saken fortsetter under bildet. 

Barn i Khan al-Ahmar. Hvis landsbyen blir revet ned, vil barn fra hele nærområdet, miste skolen sin og være uten tilgang til et alternativ utdanningstilbud. Norge har vært med å finansiere den rivningstruede skolen.
Foto: Eddie Whyte

Det er en merkbar spenning i leiren når vi setter oss inn i et beduintelt for å høre mer om kampanjen for å redde Khan al-Ahmar. Tungt bevæpnede israelske tropper kan når som helst komme og rasere hele landsbyen. Palestinernes eneste forsvarsvåpen er sivil ulydighet og kroppene deres.

Eid Khamis er landsbyens talsperson og ser en klar strategi bak de siste brutale overgrepene på landsbyboerne og nasjonale og internasjonale hendelser.

«Den israelske regjeringen vil gjerne dele den palestinske Vestbredden i to – og vi står i veien for dem», sier han. Khamis beskriver kampanjen for å rive palestinske hjem som like viktig som overføringen av den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. «Begge disse beslutningene betyr at Israel tar til seg stadig mer palestinsk jord – noe som er sterk i strid med fredsavtalen vi alle sa ja til.»

Han understreker at israelerne som bor i de nærliggende koloniene, ikke er hvem som helst. De er verken vanlige borgere eller naive pionerer som blir manipulert av regjeringen som offer i et politisk spill for å splitte Palestina. De inkluderer flere medlemmer av det israelske parlamentet og en regjeringsminister.

Beleiringen av Khan al-Ahmar er en gjennomtenkt del av Israels militærstrategi for å erobre enda mer palestinsk jord. Får de det til, vil det gjøre det praktisk talt umulig å gjennomføre en tostatsløsning ettersom beleiringen vil tvangsseparere Øst-Jerusalem fra resten av Vestbredden og signalisere slutten på et hvert håp om en fremtidig palestinsk stat.

Tvinger beboerne til å forlate området
Ifølge OCHA (FNs kontor for koordinering av humanitær innsats) har Israel nylig eskalert nedrivningen av palestinske hjem og tvangsflyttingen av folk.

Palestinske jordbruks- og gjetersamfunn er spredt over hele Vestbredden, og israelske myndigheter har åpenbart igangsatt en strategisk politikk der målet er å gjøre levekårene uutholdelige og dermed tvinge beboerne til å forlate området – enten «frivillig» eller med makt.

Khamis forklarer at en del av denne politikken er konsekvent å avslå søknader om byggetillatelser. Beboerne blir derfor tvunget til å bygge uten tillatelser, noe som gjør at militæret griper inn og river de såkalte «ulovlige» boligene.

Samtidig nekter militæret palestinerne tilgang til vann og strøm, konfiskerer vannbeholdere, kutter vannrør, ødelegger brønner, veier og solcellepaneler som genererer strøm. 

Saken fortsetter under bildet. 

Tungt bevæpnede israelske tropper kan når som helst komme og rasere hele landsbyen. Palestinernes eneste forsvarsvåpen er sivil ulydighet og kroppene deres. Foto: Eddie Whyte

På overflaten kan Khan al-Ahmars barn virke lite påvirket av kaoset rundt dem. De ligner på barn flest, er nysgjerrige, men holder en respektfull avstand mens de voksne snakker. Hvis landsbyen blir revet ned, vil barn fra hele nærområdet, miste skolen sin og være uten tilgang til et alternativ utdanningstilbud.

Norge har vært med på finansieringen av denne skolen gjennom OCHA og Flyktninghjelpen, og i juni i år informerte Utenriksminister Eriksen Stortinget om at Norges representant i området har besøkt landsbyen ved flere anledninger.

Uttalelsen kom som svar på et spørsmål fra SV-representant Petter Eide, og Eriksen fortalte at Norge tidligere har oppfordret Israel til å trekke ordren om riving. «Vi har tatt saken opp direkte med israelske myndigheter og har bedt om at beslutningen ikke iverksettes.»

Europa-parlamentet: – En krigsforbrytelse

Det internasjonale presset mot Israel vokser i takt med at kampen for Khan al-Ahmar fortsetter. I forrige uke vedtok Europa-parlamentet en resolusjon om at riving av Khan al-Ahmar og tvangsflytting av innbyggerne er i strid med folkeretten og et brudd på den fjerde Genève-konvensjonen – med andre ord en krigsforbrytelse.

Nylig kom åtte europeiske nasjoner med en felles uttalelse i FNs sikkerhetsråd som ber Israel om å reversere kursen og planene om å rive Khan al-Ahmar – Frankrike, Nederland, Polen, Sverige, Storbritannia, Belgia, Tyskland og Italia, kritiserte Israel og påpekte av de opererer i strid med internasjonal lov. Men hvor var Norge?

Nå har det israelske militæret levert enda en trussel mot folket i Khan al-Ahmar. Det kom i form av et brev som presiserte: «Du har til 1. oktober å rive ditt hjem. Hæren er villig til å hjelpe deg med transport. Hvis ikke du gjør det, vil myndighetene håndheve rivingen.» Hånende, sjikanerende og ikke minst et brudd på Folkeretten.

Israels okkupasjon av Vestbredden og Gaza har allerede vart over femti år. For mange palestinerne er militærstyre den eneste virkeligheten de noensinne har kjent.

Israel har i alle år systematisk ignorert palestinernes menneskerettigheter. Det er en politikk som strider mot internasjonal humanitær rett, og den må konfronteres av det internasjonale samfunnet. Og konfrontasjonen må tas nå!

Vi trenger større internasjonalt press, og Norge har fortsatt en viktig rolle å spille. Tiden er i ferd med å løpe ut for barna i Khan al-Amhar. Det er på tide at utenriksministeren kommer på banen igjen.

Publisert: 25. september 2018