15. mai i Stavanger: Markering av NAKBA

Onsdag 15. mai kl. 18.00
Torget i Stavanger
Markering av Nakba
Vi ønsker å invitere deg til å delta i markeringen av Nakba på torget i Stavanger, onsdag 15. mai kl. 18:00.
15. mai er den offisielle Nakba-dagen for å minnes palestinernes katastrofe. Vi oppfordrer alle til å flagge med palestinske flagg denne dagen. Vi vil ha taler, musikk og det blir demonstrasjon med tog.
Nakba betyr katastrofe på arabisk – et begrep som har brent seg fast i det kollektive minnet til alle palestinere. Katastrofen inntraff i mars 1948 da hundretusenvis av palestinere ble tvunget på flukt fra sine hjem av sionistiske styrker, under opprettelsen av staten Israel.
Krigshandlingene var en godt planlagt militær operasjon. Skulle en ny stat etableres, måtte den opprinnelige befolkningen fjernes – brutal krigføring og tvungen flukt var sentrale virkemidler i sionistenes «Plan Dalet». 20 000 palestinere døde, 750 000 ble tvunget på flukt og over 500 landsbyer ødelagt.
Seierherrene skulle fjerne alle spor etter palestinerne. Nye landsbyer med nye navn ble bygd på ruinene av de palestinske landsbyene. I de store byene flyttet sionistene rett inn i de tidligere hjemmene til palestinerne, og palestinerne ble tvunget inn i flyktningleirer i nabolandene.
Arrangement av Palestinakomiteen i Stavanger