«Den Arabiske Våren sett fra Palestina» – et møte med Jamal Juma

Tema: -Hvor står den palestinske motstandsbevegelsen?
-Har endringene i Midtøsten noen betydning for Palestina?

Jamal Juma er koordinator for den palestinske ikkevoldelige grasrotbevegelsen Stop the Wall/anti-Apartheid Wall Campaign, sentral i The Popular Resistance Committees og BDS-Movement. Han kommer til Oslo 22. – 26. juni, for å møte fagbevegelsen, solidaritetsorganisasjoner og politiske partier.


Siden 2002 har Stop the Wall vært den viktigste nasjonale grasrotbevegelsen i Palestina for å mobilisere og organisere den kollektive bekjempelsen av Muren og de ulovlige israelske bosettingene. Stop the Wall har også engasjert seg sterkt i mot israelsk bruk av administrativ forvaring som betyr at tusenvis av palestinere sitter i israelsk fangenskap uten lov og dom. I den siste tiden har flere hundre palestinske fanger sultestreiket mot bruken av administrativ forvaring. Den mest kjente av dem er fotballspilleren fra Gaza, Mahmoud Sarsak. Han har nå streiket i over 80 døgn og er i en svært kritisk situasjon. Den 5. juni markerte Stop the Wall og tusenvis av palestinere 45-årsdagen for Israels okkupasjon av Vestbredden, Gaza, Sinaihalvøya og Golanhøydene (6-dagers krigen).

Jamal Juma har flere ganger vært i Norge og var en av hovedkildene for Etikkrådets arbeid med de omstridte Israel-investeringene. Han inviterte Etikkrådet på besøk i de okkuperte områdene og guidet Etikkrådets delegasjon rundt for å vise konsekvensene av arbeidet til israelske firmaer oljefondet investerer i. Jamal har flere ganger sittet i israelsk administrativ forvaring; sist gang i 2011. Natt til 9. mai ble kontoret til Stop the Wall raidet av israelske militære styrker.

Møt opp på Asylet på Grønland klokken 19.00 den 26/6.
Arrangør: Palestinakomiteen Oslo
Møteleder: Line Khateeb