Elleve organisasjoner ber UD ta opp innreisenekt med Israel

For få uker siden ble to nordmenn tilknyttet Kirkens Nødhjelp nektet innreise, også de på vei til Palestina.

Det er uklart hvor mange nordmenn Israel har nektet innreise til Palestina siden israelske myndigheter i mars i fjor ytterligere strammet inn lovverket som regulerer innreise. Elleve norske hjelpeorganisasjoner og solidaritetsorganisasjoner mener situasjonen nå er blitt så ille at de sammen har bedt norske myndigheter ta saken opp med Israel.

Innstrammingen av loven var rettet mot organisasjoner og personer som tar til orde for enhver form for boikott av Israel. Dette er ensbetydende med å være anti-semitt, hevder regjeringspartiet Likud.

LOs høyeste organ, kongressen, vedtok i mai fjor at «LO skal jobbe for internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel».

Mohammed Malik fra Norsk Nærings- og Nytelsesarbeiderforbund er den andre tillitsvalgte i LO-forbundene som er blitt nektet innreise etter dette, etter det FriFagbevegelse erfarer. Den første var Berit Aaker, tillitsvalgt i Handel og Kontor.

Men også personer fra organisasjoner som ikke støtter boikott, som Kirkens Nødhjelp, rammes av innreiseforbudet.

LES OGSÅ: Israel deporterte LO-tillitsvalgte Mohammed Malik

UD: – Uheldig at organisasjonene risikerer innreisenekt

19. januar møtte til sammen 18 representanter for Norsk Folkehjelp, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Kvekerhjelp, Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Norwac, Palestinakomiteen i Norge, AUF, Fagforbundet, Stiftelsen Karibu og KFUM-KFUK Global med Utenriksdepartementet for å uttrykke sin bekymring over utviklingen.

Berit Aaker, tillitsvalgt i Handel og Kontor-klubben i Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening og aktiv i Palestinakomiteen, tok initiativ til møtet.

«Innreisenekt forsterker ytterligere isolasjonen av palestinerne, samtidig som norske organisasjoner blir hindret fra besøk, dialog, solidaritetsarbeid og humanitært bistandsarbeid med og for palestinerne», heter det i et brev fra de elleve organisasjonene til utenriksminister Ine Eriksen Søreide. «Det gjør det også vanskelig å følge opp norskstøttede prosjekter» og «I praksis rammer loven også ytrings- og organisasjonsfriheten, og undergraver respekten for folkeretten og humanitærretten», skrev de.

De fikk svar noen uker senere. «Det er uheldig at nordmenn som kommer for å følge opp ulike programmer og bistandsprosjekter har blitt eller kan risikere å bli nektet innreise til Israel», svarte politisk rådgiver i Utenriksdepartementet, Bård Ludvig Thorheim (Høyre) organisasjonene i et brev FriFagbevegelse har fått innsyn i.

Thorheim sier til FriFagbevegelse at norske myndigheter kritiserer israelske myndigheter for innreiseforbud både når det rammer organisasjoner som støtter boikott og ikke.

Han understreker samtidig at den borgerlige regjeringen ikke støtter boikott av Israel. Regjeringen fikk sågar inn i årets statsbudsjett for Utenriksdepartementet at den ikke vil støtte organisasjoner med «hovedformål å fremme BDS-kampanjen (boikott, de-investeringer og sanksjoner)».

Utenriksdepartementet mener Israel er i sin fulle rett til å bestemme hvem som slipper inn og ikke i de okkuperte palestinske områdene.

«Som alle suverene stater har Israel rett til å regulere hvem som slipper inn på deres territorium. Dette gjelder også hvem som skal videre til Palestina», insisterer Thorheim og mener det er i samsvar med folkeretten.

Dagbladet skrev denne helgen om to norske frivillige som i regi av Kirkens Nødhjelp skulle delta i en gruppe som blant annet følger palestinske barn til skolen i områder der det bor israelske bosettere, som ofte er væpnet. De to ledsagerne ble nektet innreise i januar.

Samme måned utviste israelske myndigheter Liv Snesrud som var Kirkens Nødhjelps landrepresentant i Palestina. Grunnen myndighetene oppga var at hun hjalp ledsagerne med å skaffe dem visum.

Israels innenriksminister Arye Deri tvitret at han hadde nektet ledsagerne innreise fordi de hadde til «hensikt å forstyrre orden i områder med friksjon», ifølge Dagbladet.

Israels innenriksminister var fengslet for korrupsjon

Innenriksminister Arye Deri er tidligere straffedømt. Han sonet nesten to år i fengsel av en dom på tre år for å ha mottatt bestikkelser mens han var innenriksminister på 1990-tallet. I 2016 ble han utnevt til innenriksminister igjen i statsminister Benjamin Netanyahus regjering. Netanyahu er selv i hardt vær for tiden, også han med anklager om bestikkelser hengende over seg. I over ett år har israelsk politi etterforsket korrupsjonsanklager mot statsminister Netanyahu og konkluderte tidligere denne måneden med at han bør tiltales for korrupsjon og økonomisk utroskap.