Leder av Palestinakomiteen i Norge nektet innreise til Palestina

Kathrine Jensen, leder av Palestinakomiteen i Norge, ble mandag kveld anholdt og deportert fra Ben Gurion flyplass.

Lederen av solidaritetsorganisasjonen var ankommet Israels hovedflyplass for å besøke Palestina. Etter syv-åtte timer med avhør og venting, fikk hun beskjed om at hun kom til å bli sendt tilbake til Norge.

Hun sitter i skrivende stund på flyplassen i Istanbul, hvor hun holdes under oppsyn uten mulighet til å bevege seg fritt omkring. Flyet hjem til Norge går klokken 14.00 lokal tid.

– Det er så vidt jeg har sovet. De har dratt ting ut i så stor grad som overhodet mulig. Jeg har nesten ikke fått noe å drikke, og har en vanvittig hodepine, sier en tydelig medtatt Kathrine Jensen på telefon fra Istanbul.

Hun forteller om pågående trakassering på Israels internasjonale flyplass gjennom nattetimene:

– De prøvde å nekte meg å gå på do, og de gikk til fysisk angrep på meg da jeg forsøkte å filme hvordan de trakasserte meg. De tok fra meg tingene mine og kjørte meg rundt på flyplassen før jeg ble satt i flyplassfengselet. Jeg ble behandlet som en skikkelig kriminell.

Jensen er overbevist om at hun ble nektet adgang av politiske årsaker.

– Israel kaller det en «sikkerhetsårsak», men det er helt åpenbart at dette er politisk. Jeg ble hindret innreise fordi jeg har de meningene jeg har, sier hun.

Ikke første gang det skjer

Det er ikke første gang norske statsborgere blir behandlet som forbrytere og nektet innreise til Israel og Palestina.

Sommeren 2014 ble en norsk kvinne som tidligere har vært solidaritetsarbeider for Palestinakomiteen, holdt igjen på Ben Gurion før hun ble nektet innreise og returnert til Norge.

Hun ble i flere omganger utsatt for avhør, innelåst på et videoovervåket rom og fratatt alle eiendeler uten å bli gitt anledning til å kontakte familien eller den norske ambassaden.

– Det er helt uhørt at norske borgere skal bli behandlet på denne måten uten at norske myndigheter reagerer, sier Kathrine Jensen.