Markering i Oslo mot bombingen av Gaza

Stopp bombingen av Gazastripen og opphev blokaden nå!: markering ved Israels ambassade torsdag 15.mars kl 17.00.

Israel startet fredag et kraftig bomeangrep på Gazastripen. Hittil har 20 palestinere blitt drept, mens 27 palestinere er såret, fem av dem alvorlig. Bakgrunnen for den oppblussede situasjonen er Israels drap av lederen for Folkets motstandskomiteer (PRC) Zohair al-Qaisi og PRC-medlem Mahmud Hanani. Angrepene mot disse to varte i flere timer på fredag og tilsammen ble 8 palestinere drept og 25 skadet. Palestinske grupperinger har svart på drapene med å skyte raketter mot Israel. Seks israelere er såret. Israel har ved å starte bombingen brutt våpenhvileavtalen som ble forhandlet frem i august 2011.

Den økende volden fikk både EU, Den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden og nabolandet Egypt til å oppfordre til våpenhvile. Den arabiske ligas utenriksministre, som lørdag var samlet i Kairo, fordømte det de kalte Israels «farlige eskalering på den blokkerte Gazastripen». Ligaen ber det internasjonale samfunnet om å overtale Israel til å stanse fortsatte «massakrer og brudd på det palestinske folks rettigheter».

– Som en okkupasjonsmakt er det Israels ansvar å gjøre en slutt på den ulovlige blokaden av Gaza og å beskytte det palestinske folk, het det i en uttalelse fra Den arabiske liga.

Gazastripen er fortsatt hermetisk lukket og isolert. Den egyptiske revolusjonen har gjort det noe lettere å reise via den egyptiske grensa Rafah, men antall palestinere som kan reise ut er fortsatt lavt. Rundt 500 av en befolkning på nærmere 1.5 millioner får tillatelse til å reise ut for medisinsk behandling, studier eller arbeid. Arbeidsledigheten er høy, import og eksport til Egypt fra Gaza skjer hovedsakelig gjennom tunnelene, og det er fortsatt stor mangel på strøm og boliger.

Vi protesterer mot bombingen av Gazastripen, drapene på palestinere og blokaden av Gazastripen. Opphev okkupasjonen av Palestina!

Våre tapre venner på Gazastripen har krav på medmenneskelighet, menneskerettigheter, rettferdighet og beskyttelse – ikke årelang isolasjon og brutal kollektiv straff!

Møt opp ved Israels ambassade (Parkveien 35) kl. 17.00 den 15.mars og vis avsky til Israels brutale handlinger.

Appelanter:
Nikos Tavridis-Hansen, Ship to Gaza Oslo og Akershus
flere kommer.

Parolene for markeringen er:

Stopp bombingen av Gaza

Opphev blokaden av Gaza

Arrangør: Palestinakomiteen Oslo

Tilsluttede organisasjoner: Palestinakomiteen i Norge, Queers 4Palestine, Rødt og Rød ungdom.