Miko Peled til Hamar

Miko Peled, aktivist og forfatter: The General’s Son: Journey of an Israeli in Palestine. Fredag 5. september   kl. 19.00 – Hamar rådhus

Miko Peled, fredsaktivist og forfatter, The General’s Son: Journey of an Israeli in Palestine, var født i Jerusalem i 1961 inn i en velkjent sionistfamilie. Hans bestefar, Dr. Avraham Katsnelson, var sionist og en undertegner av Israels Uavhengighetserklæring. Mikos far, Matti Peled, var en ung offiser i 1948-krigen og general i krigen i 1967 da Israel erobret Vestbredden, Gaza, Golanhøydene, og Sinai. Faren Matti Peled ble beskrevet som en militaristisk hauk som ble til en framstående fredsaktivist og professor i arabisk litteratur. Han argumenterte med at våpnene USA solgte til Israel korrumperte landet og ble brukt til å opprettholde okkupasjonen og undertrykkelsen av palestinerne. “Det er dårlig for Israel, det er umoralsk, og det er ulovlig.” (The General’s Son, s. 68)

I et intervju i 1994, sa Matti Peled, “Palestinerne trodde Oslo avtalen ville lede til en palestinsk stat, men Rabin hadde ikke til hensikt å la det skje. Palestinerne kunne muligens tillates å samle inn sin egen søppel og trykke sine egne pass, men denne mini-staten ville, når alt kom til alt, stå under kontroll av Israel.” (The General’s Son, s. 69)

Det politiske ble personlig for Miko Peled 4. september 1997 da hans 13 år gamle niese Smadar ble drept i et selvmordsangrep i Jerusalem. Han ble drevet av denne tragedien til å utforske Palestina, dets folk og deres fortellinger. The General’s Son: Journey of an Israeli in Palestine illustrerer hans utrolige reise mot forståelse og fred.

Foredraget er gratis og åpent for alle!