Runa Carlsen: Where the streets have no name – Fotogalleriet

RUNA CARLSEN: WHERE THE STREETS HAVE NO NAME
Åpning: Lørdag 22. september, 19.00, Møllergata 34 

Fotogalleriet har den glede å presentere Runa Carlsens separatutstilling Where the Streets Have No Name i perioden 23. september til 28. oktober 2012.

Utgangspunktet for utstillingen er en selvbiografisk hendelse, Runa Carlsens møte med en gruppe palestinske flyktningbarn og ungdom som besøkte Norge i 1978. Besøket var et initiativ fra Palestinakomiteen i Norge i samarbeid med PLO. Carlsen var på den tiden medlem av Røde Pionerer – en barne og ungdomsorganisasjon knyttet til den radikale kommunistiske bevegelsen i Norge i 1970-årene. Gjennom Røde Pionerer, som var vertskap for de palestinske besøkende, fikk Runa Carlsen mulighet til å møte de palestinske ungdommene. Et forsøk på å bli brevvenn med et av flyktningbarna ved avreise mislyktes, fordi gatenavn og postadresser ikke eksisterte i flyktningeleiren i Libanon. Dette gjorde et dypt inntrykk på en ung Runa Carlsen og var årsaken for at hun begynte å lete etter dem i 2012 – 34 år etter besøket.

I Carlsens film som vises på Fotogalleriet, kombinerer hun offentlig, privat og selvbiografisk visuelt materiale for å avdekke fortellinger som ikke bare representerer de kollektive, men også de individuelle historiene til et folk som lever i et politisk konfliktfylt område. Videoverket blir dermed en fortelling om en generell søken etter de personlige historiene til menneskene hun møter underveis.

Utstillingen Where the Streets Have No Name vil også utfolde seg som en serie arrangementer i løpet av utstillingsperioden:

Det første arrangementet er et samarbeid med den palestinske kunstneren Khaled Jarrar og hans ”State of Palestine”-prosjekt. Til dette prosjektet har Jarrar fått produsert et frimerke med bilde av en palestinsk solfugl ved hjelp av Postens tilbud om ”personlige frimerker”. Disse kan kjøpes og frankeres på Fotogalleriet sammen med postkort utformet av Runa Carlsen i anledning utstillingen.

Jarrar vil også framføre sin ”pass-stempling”-performance: På Youngstorget i Oslo vil man kunne få mulighet til å få ”State of Palestine”-stempel i sitt eget pass, torsdag 27. og fredag 28. september mellom klokken 15.00 og 18.00.

Torsdag 25. og fredag 26. oktober er det foredrag og filmvisninger med dokumentarfilmskaperne Monica Maurer og Marco Pasquini på Fotogalleriet. Maurer og Pasquini arbeidet sammen på dokumentarfilmen ”Gaza Hospital” (2009), som også vil bli vist på Fotogalleriet. Maurer og Pasquinis presentasjoner avsluttes med foredrag av den palestinske filmskaperen Alaa El Ali om prosjektet ”Letters from the Diaspora– A Letter to Ahmad”, et prosjekt som kombinerer historiske undersøkelser med filmproduksjon. El Ali ledsaget for øvrig Runa Carlsen under hennes besøk i Beirut i Mai 2012.

Runa Carlsen er født i 1964 og bor og arbeider i Oslo.
Nylige separatutstillinger og prosjekter på: Den Frie, København (2012); Galleri SOFT, Oslo (2010); Rehabiliteringssenteret for barn, Ullevåls universitetssykehus, Oslo (2008). Gruppeutstillinger: Time Line, Space Station#2, 0047, Oslo (2010); Gentle Actions, Kunstnernes Hus, Oslo (2010); 2000 Lillestrøm, Akershus Kunstsenter, Lillestrøm
(2010); Master Minds, Oslo Kunstforening, Oslo (2008). Carlsen er også initiativtaker til Reading Group på Kunstnernes Hus (Oslo, 2011-2012), sammen med kunstneren Unni Gjertsen.