LO og okkupasjonen

«Okkupasjonen! Okkupasjonen! Okkupasjonen!» Hvor er Martin Kolberg når vi trenger ham mest? Drapet på den høyt respekterte palestinske journalisten Shireen Abu Akleh handler nettopp om okkupasjonen. Ordet som ikke lenger brukes i norske medier. I hvert fall ikke når det gjelder Palestina som lever med en israelsk okkupasjon som har vart i hele søttifire (74) år.

Da israelske militærstyrker nok en gang invaderte flyktningleiren Jenin i de okkuperte områdene i forrige uke, var Shireen Abu Akleh på plass. Hun har vist verden okkupasjonens sanne ansikt over flere tiår. Israel begår ugjerninger på daglig basis.

Dette var ingen tilfeldighet. Drapet på en av Palestinas mest fremtredende journalister er én hendelse i en lang rekke angrep fra okkupasjonsmakten Israel, rettet mot å tilintetgjøre det palestinske sivilsamfunnet.

Israels skyt-for-å-drepe-politikk, fengsling av hundrevis av mindreårige barn, ulovliggjøring av fremtredende menneskerettighetsorganisasjoner, fengsling av både folkevalgte og advokater og fordriving av palestinerne fra sine hjem for å gi plass til israelske bosettere, bidrar til okkupasjonsmaktens kolonisering av palestinske områder.

Kulturkirken Jakob i Oslo flagger i disse dager med både det ukrainske og det palestinske flagget – i det som anses å være et forsøk på å vise solidaritet med folk under okkupasjon, uansett hvilken del av verden det gjelder. Vi oppfordrer Norges regjering til å følge kirkens gode eksempel.

Norge har allerede innført sanksjoner overfor 20 forskjellige nasjonalstater, og ble igangsatt mot okkupasjonsmakten Russland med nesten øyeblikkelig virkning. Palestinerne har nå ventet 74 år.

I 2017 vedtok LO-kongressen en omfattende uttalelse om situasjonen i Palestina, der det å arbeide for en internasjonal boikott av Israel er ett av flere punkter. Dessverre ble det tomme ord.

LO-kongressen i slutten av mai må sørge for at regjeringen som kom til makten takket være fagbevegelsens støtte innfører sanksjoner NÅ!

av Eddie Whyte, først publisert i Dagsavisen 19. mai 2022

Publisert: 27. mai 2022