Tusener viste solidaritet med Palestina

Denne helgen markerte mange av Palestinakomiteens lokallag Al Nakba.

Al Nakba betyr «katastrofen» på arabisk, og er betegnelsen på fordrivingen av 750 000 palestinere fra hjemmene sine og tømmingen av 530 palestinske landsbyer i forbindelse med opprettelsen av staten Israel i mai 1948.

I Oslo dukket mange minst tusen mennesker opp for å vise sin støtte til Palestina.

Leder av Palestinakomiteen, Line Khateeb, var blant appellantene. Hun benyttet anledningen til å snakke om Shireen Abu Akleh, som ble drept på jobb 11.mai i år av en israelsk snikskytter.

– Drapet på Al-Jazeera journalisten Shireen Abu Akleh har rystet oss. Kledd i pressevest og hjelm, ute på jobb sammen med sine kolleger, ble hun skutt i hodet, sa en tydelig beveget Khateeb, og fortsatte:

– De av oss som har fulgt hennes reportasjer fra det okkuperte Palestina er i sjokk og jeg tror ikke noen kan forbli uberørt av drapet på Shireen og hvordan den israelske okkupasjonsmakten fortsetter angrepene mot henne også etter at hun er død.

Khateeb refererte til hvordan israelsk politi gjøv løs på Shireen Abu Aklehs gravfølge med batonger. EU og USA har fordømt hendelsen, mens norske myndigheter har valgt å forholde seg tause.

Etter appellene foran Stortinget, gikk mer enn tusen mennesker i tog ned til Jakob Kulturkirke og Hausmania, hvor man kunne oppleve palestinsk musikk, dans og kultur, se film og spise tradisjonelle palestinske matretter på arrangementet «Visit Vestbredden». 
Arrangementet var et samarbeid mellom Palestinakomiteens lokallag i Oslo og Ringerike. 

SE BILDER: NAKBA-MARKERINGER

Publisert: 16. mai 2022