Markering utenfor UD: Nei til norsk petroleumssamarbeid med Israel!

Torsdag klokken 12 ble det avholdt en punktmarkering utenfor Utenriksdepartementet i forbindelse med olje- og energiminister Tord Liens planlagte tur til Israel.  – Kall hjem olje – og energiministeren, oppfordret stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Truls Wickholm.

Det var AKULBI (Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel) som tok initiativ til markeringen i samarbeid med Palestinakomiteen Oslo.

BRYTER MED DET SOM HAR VÆRT NORSK LINJE

Tord Lien reiser etter planen til Israel på mandag. Forskere fra NTNU er også med i delegasjonen, som skal utrede muligheten for samarbeid mellom Norge og Israel i petroleumssektoren.

Bakgrunn: Norge skal hjelpe Israel med å stjele palestinsk olje 

SE BILDEGALLERI:PUNKTMARKERING MOT NORSK GASS- OG OLJESAMARBEID MED ISRAEL 

Appellant Truls Wickholm (Arbeiderpartiet og medlem av Palestinas Venner på Stortinget)  påpekte at Norge tidligere har avslått å hjelpe palestinske myndigheter med å utvinne olje under den begrunnelse at området utenfor Gaza er omstridt og grensene uavklarte.

– Nå kan det altså se ut som om den norske regjeringen har bestemt seg for å yte bistand til Israel i deres forsøk på å utvinne disse ressursene. Det er alvorlig og det bryter med det som har vært norsk linje, påpekte Wickholm, og ba forsamlingen forestille seg hvilket oppstyr det ville ha blitt dersom Russland uten avtale stakk sugerøret inn under Norges grense for å hente opp ressurser.

Både de uavklarte grensene og Israels okkupasjonspolitikk har gjort at de store operatørene på olje-og gassområdet ikke ønsker å engasjere seg. Nå har Israel planer om å bygge opp sin egen petroleumskompetanse for å være mer uavhengig av utlendinger. Og det er her Norge og Tord Lien kommer inn.

Les også: NTNU med en hjelpende hånd til folkerettsbrudd? 

– Jeg vil oppfordre utenriksminister Brende og statsminister Erna Solberg til å ta grep her. Dette er ikke i tråd med det som har vært norsk utenrikspolitikk tidligere. Dette er Fremskrittspartiet i fri dressur. Jeg oppfordrer Solberg til å kalle hjem oljeminister Tord Lien ta en ny runde å se på om dette er riktig for Norge å gjøre. Jeg mener det må være åpenbart at det ikke er det, avsluttet Wichkholm.

Fra fredsmegler til profitør på okkupasjonen

Også Stein Guldbrandsen, medlem av Arbeidsutvalget i Fagforbundet, minnet i sin appell om at det vi nå opplever er en privatisering av utenrikspolitikken fra olje- og energidepartementets side:

– Her er en oppfordring til alle: Dette her må vi stå på og skape blest om og stoppe. – Dette er å flytte Norge rett fra å være en initiativtaker til fred i Midtøsten til å være en statsprofitør på okkupasjonen.

Han kom også med en oppfordring til Truls Wickholm om å bidra til at det blir et stort flertall på Stortinget for å få stoppet dette samarbeidet som olje- og energiministeren nå tar initiativet til.

Publisert: 9. september 2016