Nasjonal aksjonsdag 19. juni: Oppfordrer til boikott av israelske varer

Denne uken aksjonerer Palestinakomiteens lokallag i matbutikker over hele landet. Målet er å inspirere folk til å velge bort israelske varer.

Foto: Synne Dahl

– Denne aksjonen er den første i rekken av flere planlagte aksjoner mot israelske varer og tjenester. Butikkene bugner av israelsk frukt og grønt, og flere store kjeder tilbyr ikke alternative varer fra andre land, sier Kristine, som er leder av Palestinakomiteens boikottutvalg.

Ønsker å bevisstgjøre og endre holdning

Hver fredag siden 30. mars i år har palestinerne demonstrert for deres rett til å vende tilbake til sine hjem i Palestina. Israel har svart med asymmetrisk, brutal og dødelig militær makt.

Les også: FN fordømmer Israels maktbruk mot sivile i Gaza

– Når man går i butikker og ser varer som er merket med Israel, gir dette en ekstra dårlig smak i munnen med tanke på den siste tidens hendelser, for ikke å snakke om de siste 70 årene, sier Kristine.

Kristine og Berit fra Palestinakomiteens boikottutvalg, sjekker og merker israelske varer hos Meny Ringnes Park.

Målet med aksjonen er blant annet å få folk til å tenke seg om to ganger før de kjøper israelske varer. For å gjøre dette vil aktivistene klistre «Boikott Israel»-klistremerker på et synlig sted – på prisetikettene eller på vareeskene – og dele ut løpesedler.

I tillegg kommer de til å overlevere brev til butikkledelsen med oppfordring om å avstå fra handel med okkupasjonsmakten Israel.

– Når man kjøper israelske varer og andre tjenester er man med på å opprettholde status quo for palestinerne. Vi søker å endre holdninger og bevisstgjøre folk slik at de tar et informativt valg om varene de kjøper. Vi håper at de i solidaritet med det palestinske folk velger å boikotte israelske produkter, sier Kristine. 

Britt Ås og Mads Gilbert under en demonstrasjon i Tromsø 14. april 2018. Foto: Privat

Bugner av israelske varer

I Tromsø har Palestinakomiteens lokallag utfordret AUF, RU og SU til å være med på aksjonen 19. juni. Responsen har vært svart god, forteller leder av Palestinakomiteen i Tromsø, Britt Ås:

– For oss i Tromsø er trykket kommet fra medlemmer som har sett seg lei på at grønnsaksdiskene svømmer over av israelske varer. Det er ikke mulig å finne andre gulrøtter enn israelske her i Tromsø. Både merkede og umerkede. Med denne aksjonen håper vi å bevisstgjøre andre forbrukere til å bruke egen forbrukermakt, men selvfølgelig også å komme i dialog med butikkansvarlige for å peke på alternativer.

I forkant av butikkaksjonene, har lokallaget i Tromsø skrevet leserinnlegg om boikott av israelsk frukt og grønt, og fått oppslag både i Nordlys og ITromsø.

– Et titalls medlemmer har sagt ja til å bli med og aksjonere den 19., og det samme har RU, AUF og SU gjort. Og selvfølgelig deltar de fleste i styret. Vi skal ha en samling i ettermiddag og gå gjennom hvem skal gjøre hva, hvor og hvordan? Før møtet har jeg laget en oversikt over alle butikkene som er aktuelle og delt inn i soner. Så får vi diskutere og fordele soner. Det spørs om vi kommer gjennom alle, for det er snakk om mange butikker, sier Britt Ås.

Coop og BAMA de største importørene av israelsk frukt og grønt

I Norge er det Coop og BAMA som er de største importørene av israelsk frukt og grønt. BAMA leverer varer til Rema 1000 og Norgesgruppen, som eier Meny, Kiwi, Joker, Bunnpris, Spar og Eurospar. Det er veldokumentert at Coop og BAMA handler med israelske leverandører som også har produksjon i de ulovlige koloniene i okkuperte Palestina.

Leserinnlegg: Ber Coop og BAMA ta ansvar

– Vi mener at dette er uetisk av Coop og BAMA som sier at de tar samfunnsansvar. Da må de også vise vilje til å avstå fra handel med en stat som ikke viser vilje til å rette seg etter verken internasjonal lov eller menneskerettigheter, sier Kristine, og understreker at det overordnede målet med aksjoneringen er full boikott av staten Israel.

– Men for å komme dit må vi sørge for at Coop og BAMA også avslutter handel med selskaper som driver produksjon på okkupert område. Et annet delmål er å få regjeringen til å implementere EUs Settlement Guidelines, slik som 21 EU-stater allerede har gjort. Direktivet innebærer eksplisitt merking av varer fra okkuperte områder, til fordel for det generelle stempelet «made in Israel».

Les også: Merking av bosettervarer er et steg i riktig retning

Har dere noen tips til forbrukere som ikke ønsker å støtte Israels okkupasjons- og ekspansjonspolitikk?

— Mitt beste tips er å være bevisst! Ta et aktivt valg om ikke å kjøpe frukt og grønt hvis de er fra Israel, ta saken opp med butikkledelsen og spør etter alternative varer. Hver eneste ting vi kjøper fra Israel, bidrar til å styrke staten økonomisk. Selv om vår regjering henger bakpå når det kommer til å ta etiske valg hva angår Israel, er det vi, folket, som må ta ansvar og vise solidaritet med Palestina og deres frihetskamp.

— Boikott av varer er et fredelig middel som bidrar til å legge internasjonalt press på Israel, slik som blant annet forbrukere la press på Sør-Afrika og apartheidregimet som var der. Det funket og det vil det gjøre med Israel også dersom mange nok er med. 

Er du også lei av at Coop og BAMA støtter opp under okkupasjonsindustrien? Bli med på butikkaksjonen!
Ta kontakt med ditt lokallag – se oversikt HER!

Publisert: 15. juni 2018