Nationaltheatret – Habima: Kraftfull markering mot samarbeidet

20150115-171542-norway-0165 (640x427)Foran Nationaltheatret den 15. januar demonstrerte over 100 mennesker i regnet, med fagforeningsfaner, bannere, dansere i militært antrekk med rosa tyllskjørt og med skarpe appeller.

Mange teaterpublikummere stod i trappa og fulgte med. Flere støttet når de fikk vite hva saka gjaldt. De hadde faktisk ikke fått med seg at «Vi tygger på tidens knokler» var Nationaltheatrets bidrag i samarbeidsprosjektet TERRORisms. Så lavt ligger Nationaltheatret nå med denne saken.

704-Kai (800x737)I sin appell, sa blant annet teaterregissør Kai Johnsen dette: -Jeg står her i solidaritet med de palestinske kunstnere som knapt nok har mulighet til å utdanne seg, utvikle seg og «vise verden» på sin måte. Som ikke har lyskastere, produksjonslokaler, kunstskoler, kuratorer, forlag, formidlere, teatre, arenaer. Og jeg står også her, i dag, i solidaritet med alle de, titusener av palestinere – som IKKE har blitt og kan bli kunstnere – fordi de forhindres av alle følgene av okkupasjon, vold og overgrep. Habimateatret som Nationaltheatret dessverre samarbeider med ifm den forestillingen som har premiere der oppe om 15 minutter – spiller i ulovlige bosettinger, på okkupert land – en ulovlig okkupasjon iht de internasjonale lovene som fremstår som det skjøre og eneste rammeverk for verdenssamfunnet i spørsmål som dette, en okkupasjon som er fordømt av de aller, aller fleste siviliserte land i verden. Mine israelske kolleger spiller teaterforestillinger på land som ikke er deres – som har blitt vunnet gjennom aggressiv og blodig angrepskrigføring.  Les hele appellen her.

Skarpe appeller ble også holdt av lyriker Torgeir Rebolledo Pedersen, skuespiller Marius von der Fehr og Stein Guldbrandsen fra Fagforbundet. Deres perspektiv var fra palestinske teaterarbeidere, jøder som protesterer på Israels terror og okkupasjonspolitikk, Habimas hyllest til den samme politikken og hvilken støtte palestinerne og jødisk opposisjon ber om fra oss: BDS, som betyr boikott, trekke ut investeringer og sanksjoner. Last ned appellene her.

Det var Fagforbundet Oslo og Oslo Grafiske Fagforening (Fellesforbundet avd. 850) som stilte med fagforeningsfaner. Slagordene under demonstrasjonen lød:

– Israel bryter folkeretten – bryt med Habima!

– Israel okkuperer – Tømta aksepterer!

Vi boikotter nå
for at Israel må forstå
at grensa er nådd.
Lytt til ICJ !

(ICJ er Den internasjonale domstolen i Haag.)

Publisert: 17. januar 2015