Nok en ung palestiner skutt og drept på Vestbredden

I går raidet israelske okkupasjonsstyrker landsbyen Jayyous i Palestina. Som mange av våre støttespillere sikkert vet er dette «vennskapsbyen» til Palestinakomiteen. Det er til Jayyous vi sender solidaritetsarbeiderne våre, og det er i Jayyous vi møter den fantastiske palestinske gjestfriheten.

Tekst: Arne Birger Heli, nasjonal koordinator for Palestinakomiteens solidaritetsarbeid i Midtøsten

Det er i Jayyous «høvdingen» Abu Azzam, den gamle motstandskjempen, kaller solidaritetsarbeiderne våre sine sønner og døtre. Jayyous har hatt martyrer før, men i går fikk landsbyen en til. Soldatene kom i totiden, og det oppsto uroligheter. Da soldatene begynte å skyte ble Ahmad Salim (24) truffet av flere skudd.

I slike situasjoner ser vi den ufattelige israelske brutaliteten: Ifølge øyenvitner nektet soldatene palestinske hjelpearbeidere å slippe til, og etter flere timer uten hjelp døde han av skadene.

Slikt er ikke uvanlig når palestinere blir skutt av israelske soldater. Det samme skal ha skjedd i en annen hendelse for noen dager siden. Legene ved sykehuset dit den drepte ble sendt sier at Ahmad hadde overlevd dersom han hadde fått hjelp med én gang.

Bare i de to første ukene av januar er fire palestinere drept og flere såret av okkupasjonsstyrkene. Det kan virke som om Israel nå virkelig er på offensiven. Angrepene mot palestinere og palestinske landsbyer intensiveres, og regjeringspartiet Likud har vedtatt å be regjeringen innlemme store deler av Palestina i Israel. Solidaritetsorganisasjoner, inkludert Palestinakomiteen, nektes adgang til Israel og dermed også til Palestina. Det er også igangsatt en prosess for å aktivere en paragraf for bruk av dødsstraff for terrorisme (skal kun gjelde for palestinere). Ordbruken i offentligheten hardner til. Det er i dette klimaet dommen mot 16-årige Ahed Tamimi skal falle.

Dette begynner å bekymre verdenssamfunnet. Både Amnesty og EU reagerer på overgrepene generelt og i spesielt forhold til Ahed Tamimi. Men slike bekymringer uroer nok ikke israelske myndigheter. Alt tyder på at de kommer til å fortsette som før, vel vitende om at de har aktiv eller passiv støtte hele veien fra Oslo til Washington.

Palestinakomiteen i Norge uttrykker sin dypeste medfølelse med våre venner i Jayyous.

Bildet i denne saken er ikke fra hendelsen som blir beskrevet i teksten, men er hentet fra en annen skyteepisode på Vestbredden.

 

 

Publisert: 16. januar 2018