NRK fører folk bak lyset om Gaza

av Torstein Dahle, leder i Ship to Gaza . Først publisert i Klassekampen 18. juni 2021. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

I årevis har jeg fulgt fiskerne i Gaza tett. Bare fra 2016 har de har vært utsatt for omkring 1400 angrep fra israelsk marine. NRK tier om dette. Yama Wolasmals gode arbeid under Israels bombeoffensiv 10.-21. mai kan dessverre ikke reparere det.

Det fortsatte allerede 22. mai, dagen etter våpenhvilen. Ikke ett ord i NRK om at israelske kanonbåter angrep fiskebåter 5 km fra Gazas strand. De skjøt og pumpet stinkende vann på fiskerne, og de fortsatte angrepene 23. og 24. mai. Et talende eksempel: Den siste «snapshot» fra FN-organisasjonen OCHA kom 27. april. Jerusalem Posts overskrift var at Israel skjøt 55 ganger mot Gazas fiskebåter i mars. To fiskere ble såret og båtene deres skadet. I mars ble det også for første gang på to måneder skutt en rakett fra Gaza. Den falt ned på et jorde. NRK fortalte om den ene raketten som havnet på et jorde. Ikke ett ord om de 55 angrepene på fiskerne.

Kjenner du historien om fiskerne, er det umulig å ta som et selvsagt utgangspunkt at «Israel må ha rett til å forsvare seg». Folk vet ikke at dette er som å si at overfallsmannen må ha rett til å forsvare seg. NRKs fortielse har systematisk snudd virkeligheten på hodet. Stortinget har gitt NRK et samfunnsoppdrag: « NRK skal bidra til å fremme den offentlige samtalen og medvirke til at hele befolkningen får tilstrekkelig informasjon til å kunne være aktivt med i demokratiske prosesser».

Når det gjelder Gaza, har NRKs bidrag vært å holde folk i uvitenhet. Israel skyter på fiskerne for å terrorisere dem, ikke for å drepe. Men fiskere blir såret, og av og til drept. Motorer skytes i stykker. Båter blir skadet, av og til konfiskert. Fiskere trues til å kle seg nakne og svømme til kanonbåten der de blir arrestert, brakt til Ashdod for «forhør» uten at det framsettes anklage, og så sluppet fri. Israel har lyktes med å ødelegge fiskerinæringen, slik bl.a. den israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem har dokumentert.

Israel har i strid med folkeretten fastsatt en liten sone som fiskerne skal få lov til å fiske i. Sonens grenser endres ofte, og når grensene innskrenkes eller Israel forbyr alt fiske, begrunner Israel det uttrykkelig med at det er straff for handlinger som andre har begått: For eksempel protestdemonstrasjoner i Gaza langs grensen til Israel, sending av brannballonger inn i Israel, eller utskyting av én eller flere raketter mot Israel. Israel beskylder ikke fiskerne for dette. Det ville åpenbart ha vært blank løgn.

I 2019 gikk den folkerettsstridige kollektive avstraffelsen helt amok: Grensene ble endret mer enn 20 ganger fordi Netanyahu ville vise handlekraft for å vinne valget i september 2019. Dette vakte debatt i Israel. NRK rapporterte selvsagt ikke. Fiskerne er livredde for å komme utenfor den tilviste fiskerisonen, for det kan føre til at de mister levebrødet sitt. Men når noen spør Israel om hvorfor de skyter mot fiskerne, er svaret at fiskebåten var utenfor sonen. Fiskerne benekter det. Er det sannsynlig at fattige fiskere ​flere ganger pr. uke utfordrer sonegrensen med utsikt til å bli beskutt, kanskje såret, få ødelagt kostbart utstyr, få båten – selve eksistensgrunnlaget – skadet og kanskje konfiskert?

Den palestinske menneskerettsorganisasjonen Palestinian Centre for Human Rights (PCHR) utgir ukentlig detaljerte, godt dokumenterte rapporter, der også avstanden fra stranden oppgis, så godt som alltid klart innenfor sonegrensen. NRK kan laste dem ned med et tastetrykk. Hvorfor bringer NRK i stedet meldingene fra den israelske hærens pressetjeneste?

Israel-supportere blant annet i Norge hevder vanligvis at fiskerne smugler våpen. Hvorfor går ikke Israel da ut med triumferende rapporter: «Fiskere tatt på fersk gjerning som våpensmuglere»? Hvorfor går de ikke ut med: «Fiskere innrømmer å ha fisket utenfor tillatt sone»? Selvsagt fordi de ikke kan det. Angrepene på fiskerne er svært viktige fordi de dokumenterer så tydelig at Israel driver ren terror overfor folk i Gaza. Det er ingen «gode grunner» for å angripe dem. Det er omfattende, etterprøvbar dokumentasjon om hva de utsettes for. Med skyhøy arbeidsløshet, feilernæring og usikre matforsyninger i Gaza er den tradisjonsrike fiskerinæringen særlig viktig.

Hensikten med Israels angrep er å terrorisere folk og skade næringsvirksomhet som kan få dem til å klare seg selv. Israel angriper Gazas bønder på samme måte. Få vet at Israel blokkerer Gazas eksport. I bisetninger hører vi at Israels bombing har gjort stor skade på Gazas infrastruktur. Det skjer hver gang. Det er ikke slik man rammer Hamas. Det er slik man rammer folk flest i Gaza. Det er slik man ødelegger mulighetene deres til å bygge samfunnet sitt.

Folk spør seg: Hvorfor sender Hamas raketter inn i Israel, når de vet at Israel svarer med kraftig bombing? Og hvorfor støtter så mange i Gaza at Hamas gjør det? Er de helt teite? Når NRK tier om Israels daglige terror, framstår dette som rimelige spørsmål. Terroren som forårsaker fortvilelse og raseri, forties. NRK opptrer i samsvar med Israels velsmurte, internasjonale mediestrategi. Hvorfor skjuler NRK den daglige terroren som Israel utsetter folk i Gaza for? Kan vi få et svar på det?

Publisert: 20. juni 2021