NRK hvitvasker okkupasjonen

Av Kirsti Aarseth, nestleder, AKULBI, Tore Sivertsen, AKULBI og Kathrine Jensen, leder Palestinakomiteen i Norge

14.-18. mai arrangeres Eurovision Song Contest 2019 i Tel Aviv. Finalearenaen er bygd på jorda til en ødelagt palestinsk landsby, der innbyggerne ble fordrevet i 1948. Noen mil lenger sør skyter den israelske hæren systematisk ubevæpnete demonstranter som protesterer mot den umenneskelige blokaden av Gaza. På Vestbredden lukkes palestinerne inne bak murer og kontrollposter, og blir daglig trakassert av israelske bosettere. Israel vedtok i fjor en lov som nå åpent definerer alle palestinere som annenrangs borgere. 

På tross av dette feires Eurovision under slagordet «Dare to dream», sammen med vakre ord som «inclusion», «diversity» og «unity». Ledsaget av jubel for det «moderne» og «liberale» Israel, er NRK gjennom Eurovision med på å formidle dette falske bildet av okkupasjonsmakten. 

I juni i fjor ba det sivile palestinske samfunnet, med kringkastingsjournalistene i spissen, den europeiske kringkastingsunionen om ikke å bidra til denne skjønnmalingen av israelsk apartheid, men holde seg unna. PLO har også støttet denne oppfordringen. Flere tusen artister over hele Europa har siden fulgt appellen og oppfordret til å støtte boikotten av arrangementet i Tel Aviv. Det samme har over 30 israelske artister gjort. I Norge har 140 artister sluttet opp om palestinernes boikottønske (pr. 8. mai).

Blant dem finner vi Mari Boine, Marthe Valle, Aslak Hætta Bjørn, Håkon Austbø, Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær, Lars Klevstrand, Don Martin, medlemmene av Razika og Gatas Parlament, og mange fler. Det har kostet dem hets og anklager om antisemittisme, men de lar seg ikke skremme til taushet, og står stødig i sin støtte til palestinernes boikottoppfordring. Alle artistene som har stilt opp fortjener en stor takk for personlig mot og vilje til solidaritet med et undertrykt folk.

Les også: Svart skjerm under Eurovision
Les også: Ignorer diskriminering og drap

I debatt på NRKs Ukeslutt 6. april påpekte Elling Borgersrud i Gatas Parlament at den som har hovedansvaret for norsk deltaking i Tel Aviv er NRK. Det har han rett i.

Vi formoder at NRK ikke er ukjent med Israels okkupasjon, kontrollregime, bosettingspolitikk og systematiske fordriving av det palestinske folk, og at kultur brukes for å trekke oppmerksomheten bort fra dette. Likevel velger NRK-ledelsen å ignorere appellen fra sine kolleger, de palestinske kringkastingsjournalistene, og spiller i stedet på lag med den israelske regjeringen.

Etter NRK-plakatens § 28 skal NRKs virksomhet «preges av høy etisk standard». Mener NRK-ledelsen at deres tilsidesettelse av palestinske kollegers oppfordring til etisk handling fyller dette kravet? Vil NRK gjøre noe for å motvirke hvitvaskingen av apartheidstaten Israel som de bidrar til ved å delta i Eurovision i Tel Aviv?

Publisert: 18. mai 2019