Okkupasjon og apartheid kan ikke aksepteres

Oslo Grafiske med fane (1024x680)I forbindelse med statsbesøket av den israelske presidenten, Shimon Peres, hadde 27 organisasjoner og politiske partier gått sammen om et felles opprop til regjeringa, og felles markering utenfor Stortinget 12. mai. Flere hundre mennesker hadde møtt fram for å vise at de tar avstand fra Israels mange brudd på folkeretten, og flere fagforeninger stilte med fane. Parolene var disse:

  • Folkerettsbrudd må fordømmes
  • Stopp Israels ulovlige kolonisering av Vestbredden og Øst-Jerusalem
  • Opphev blokaden av Gaza
  • Opphev okkupasjonen av Palestina
    Shimon Peres - Demonstrasjon 12.mai 2014 033 (1024x768)-Lista over FN-resolusjoner som Israel nekter å rette seg etter er lang som 60 vonde år. Når skal det internasjonale samfunnet stille makt bak fordømmelsene? Er det ikke på tide at Israel oppfører seg som det demokratiet de utgir seg for å være?  Hvor lenge skal Israel gå skyldfri fra sine overgrep mot det palestinske folk? Vi som står her i dag gjør det fordi vi markerer at tida er nå, sa Kathrine Jensen, leder i Palestinakomiteen i Norge, i sin appell. Les appellen her.

Emad Al-Rozzi, doktorgradsstipendiat ved UiO og fra Gaza, beskrev hvor sterkt det var å se de israelske flaggene vaie oppover hele Karl Johan, det samme flagget som vaier på okkupert palestinsk jord. Ekstra sterkt virket det på grunn av at Norge feirer Grunnloven. Israel derimot er et land som ikke respekterer landegrenser og utvider sitt landområde med okkupasjon og brudd på folkeretten og menneskerettigheter. Les appellen her.

Odd Haldgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet, sa at Fagforbundet vil med sine 340 000 medlemmer fortsette å legge press på den norske regjeringen for å få slutt på Israels okkupasjon. -Det statsminister Erna Solberg, gjør man ikke ved å belønne krigsforbrytere, men med å fordømme og sanksjonere. Fred skapes gjennom fredshandlinger, og ikke folkerettsbrudd. Les appellen HER.

Shimon Peres - Demonstrasjon 12.mai 2014 022 (768x1024)-Vårt budskap til Peres og regjeringa er: Det vi ser på okkupert Vestbredden i dag er apartheid. SV aksepterer ikke apartheid og okkupasjon på Vestbreidda. Her står vi i en lang tradisjon som støtter palestinernes legitime krav om en egen stat slik at heimlause kan vende heim etter bortdriving og krig. Men tida holder på å renne ut, Palestinavenner; Grunnlaget for en palestinsk stat forsvinner bit for bit. Norge skylder palestinerne å legge sterkere press på Israel og bidra til et sterkere internasjonalt økonomisk press på Israels okkupasjonsøkonomi. Partiet vil fortsette å jobbe for boikott, deinvestering og sanksjoner (BDS-kampanjen) mot Israel, sa Ingunn Gjerstad, Stortingsrepresentant for SV. Les appellen HER.

3 demonstrantar (1024x680)Bjørnar Moxnes, leder for Rødt Oslo, trakk fram statsministerens manglende møte med fredsprisvinner Dalai Lama og hadde et klart budskap til Erna. «Dobbeltmoral er ikke dobbelt så bra som ingen moral!». Signalet regjeringen sender til Israel, er at Norge anerkjenner Israels politikk, okkupasjon og folkerettsbrudd. Les appellen HER. (Bilde: Bjørnar Moxnes med to andre demonstranter).

-Jeg har en bønn til Shimon Peres, sa Marit Skjeggestad, sokneprest i Kampen menighet: -Når du som fredsprisvinner og avtroppende president i Israel snart drar hjem igjen fra Norge – så si det du må si, og oppfyll loven og profetene: Adonai Eloheinu –  Adonai Ehad. Gud er én og vi er én menneskehet. Derfor er vi samlet her idag for å protestere mot Israels forskjells-politikk! Shalom aleichem. Salaam for palestinere og israelere, side om side. Skjeggestad minnet president Shimon Peres om at alle mennesker er like mye verdt. Les appellen HER.

Eskil PedersenEskil Pedersen, leder, Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF), mente at Statsministeren burde reise til Ramallah om hun har glemt hvorfor menneskerettigheter er viktig. Hun burde reise til Gaza og Vestbredden. Der vil hun se brudd på menneskerettighetene hver eneste dag. -Vi vet at det ikke finnes noe lette veier til fred. Vi kjemper ikke for Palestina fordi at det er behagelig, eller beleilig, eller trygt. Vi gjør det fordi at det er rettferdig! Les appellen HER.

Torgeir Rebolledo Pedersen leste dikt.

Konferansier var Jonas Skullerud Iversen, nestleder i Palestinakomiteen i Norge.

Palestinakomiteen i Norge og Fellesutvalget for Palestina sto som arrangør for markeringen.

Bildene er tatt av Johnny Leo Johansen, Robert Nordland og Berit Aaker

Les også leserinnlegget  «En skamfull invitasjon» av Øyvind Sagedal, Arbeidsutvalget i Palestinakomiteen, publisert i Klassekampen, 12. mai 2014

Ytring «Det vanskelege A-ordet» av Bård Vegar Solhjell, stortingsrepresentant for SV

 

Publisert: 13. mai 2014